Повдигнатите "зебри" намалили инцидентите с пешеходци

30 май 2013 в 10:58 2240 4

Главен комисар Богдан Милчев. Снимка: Сергей Антонов.
Главен комисар Богдан Милчев. Снимка: Сергей Антонов.

Пътните инциденти с пешеходци в столицата намаляват драстично през последната една година. Причината – масовата практика да се „повдигат” пешеходните пътеки на ключови кръстовища и пред обществени сгради като училища, болници и т.н.

Това обясни пред bTV директорът на столичния КАТ Богдан Милчев. Той уточни, че от миналата година досега повдигнатите „зебри” за около 50. Пътната полиция има план това да се случи с още около 110 пешеходни пътеки от общо 600.

„На тези пътеки няма инциденти. За София рязко намаляват тези случаи, което е много положителна тенденция”, допълни Милчев.

Според него в много от случаите на инциденти виновни за самите пешеходци, които пресичат на неопределени за това места. В тази връзка около 3000 пешеходци били глобени от началото на годината, а над 7000 са глобените за миналата година. Глобата е в размер на 10 лева като за целта се съставя фиш.

В рамките на един ден две деца намериха смъртта си на пътя. В единия от случаите шофьор уби пресичащо на пешеходна пътека дете. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови