Йоан е новият Варненски митрополит

Елица Мартинова 22 декември 2013 в 11:06 4684 2

Митрополит Йоан
Митрополит Йоан

Епископ Йоан бе избран за Варненски и Великопреславски митрополит.

Досегашният знеполски епископ получи девет гласа, а конкурентът му – епископ Серафим, три гласа.

Изборът за нов митрополит на Варна се проведе, след като вчера Светият синод реши, че Вторият епархийски избор на 15 декември е преминал според каноничните правила.

Светското име на епископ Йоан е Иво Иванов. Той е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършва математическа гимназия, а по-късно и Богословския факултет в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира в Московската духовна академия в Троице-Сергиевата лавра.

През 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир. Година по-късно е ръкоположен за йеромонашески чин в столичния храм „Света Неделя“. През 2002 г. патриарх Максим го вздиха в архимандритско доствойнство. Счита се за един от най-приближените хора на патриарх Максим. Епископска хиротония Йоан получава през 2007 г. и оттогава насам е викарий на Софийския митрополит.

След като на 15 декември стана ясно, че той ще бъде един от двамата претенденти за митрополитското място във Варна, Йоан даде сдържан коментар по случващото скандалите, които съпътстваха избора на заместник на Кирил.

„Нека не се счита, че недостойнството на отделни хора може да бъде прехвърлено върху достойнството на Българската православна църква, чиято глава е Христос“, призова тогава новият митрополит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!