Йоан е новият Варненски митрополит

Елица Мартинова Последна промяна на 22 декември 2013 в 11:06 3943 2

Митрополит Йоан
Митрополит Йоан

Епископ Йоан бе избран за Варненски и Великопреславски митрополит.

Досегашният знеполски епископ получи девет гласа, а конкурентът му – епископ Серафим, три гласа.

Изборът за нов митрополит на Варна се проведе, след като вчера Светият синод реши, че Вторият епархийски избор на 15 декември е преминал според каноничните правила.

Светското име на епископ Йоан е Иво Иванов. Той е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършва математическа гимназия, а по-късно и Богословския факултет в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира в Московската духовна академия в Троице-Сергиевата лавра.

През 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир. Година по-късно е ръкоположен за йеромонашески чин в столичния храм „Света Неделя“. През 2002 г. патриарх Максим го вздиха в архимандритско доствойнство. Счита се за един от най-приближените хора на патриарх Максим. Епископска хиротония Йоан получава през 2007 г. и оттогава насам е викарий на Софийския митрополит.

След като на 15 декември стана ясно, че той ще бъде един от двамата претенденти за митрополитското място във Варна, Йоан даде сдържан коментар по случващото скандалите, които съпътстваха избора на заместник на Кирил.

„Нека не се счита, че недостойнството на отделни хора може да бъде прехвърлено върху достойнството на Българската православна църква, чиято глава е Христос“, призова тогава новият митрополит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.12 2013 в 19:50

anal-iz - ама дверно и е това, което пишеш, човеко? Нали беше завършил "математическа гимнация", а ти сега пишеш "музикална"? Което вече си е половин гаранция че наистина е педераст... Но дето викаш ти - там всички са педерасти. Добре а митрополитът Киорил и той ли? Вече стана известно че родителите му са били офицери от ДС или нещо такова?!? Ама то и от тия има обратни де...
Иначе КГБ май не пропуска да вербува - и като чете човек (па и гледа нашата мила родна картинка) - май нямат пропуск!
За "алчността" - при всеки повод твърдя че това е много типично проявление на уродството на генетичните дегенерати - непреодолима жажда за власт и пари! Непреодолима! Убива майка си и баща си, ако му попречат да удовлетворява тази си страст! И обикновено всички, които проявяват това поведенческо уродство са и педераси! Трябва да интервюирам някой психолог или психиатър да ми обясни защо е така... Ако може...

23.12 2013 в 12:05

В Българската Православна Църква гейове няма, защото всички са педерасти; гейовете са в Българската Социалистическа Партия . . .
# Eпископ Йоан – 44 год. = роден в Ямбол. = завършва музикално училище. = в 2007 г. хиротонисан за Знеполски епископ и назначен за викарий на патриарха. = ИЗПАДА В СТРАННИ ПСИХИЧЕСКИ СЪСТОЧНИЯ. = доста умело и в своя полза управлява имотите на Софийската митрополия ! ! ! = ИЗВЕСТЕН СЪС СВОЯТА АЛЧНОСТ. . . = специализирал е в МОСКВА (със Москва във труд и в бой, Партия велика води нашия победен строй) ! ! ! = ДАЛИ КГБ СА ПРОПУСНАЛИ ДА ГО ВЕРБОВАТ ? ? ? = P.S. Във Варна пак милиционеро-идиот за владика . . .