Изненаданите от СУ зрелостници с право на трета матура по балообразуващ предмет

OFFNews 19 май 2020 в 16:07 3804 0

Дванадесетокласниците ще имат право да подадат заявления за явяване на трета матура по желание до четвъртък.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев днес в отговор на въпрос, свързан с променените в последния момент условия за кандидатстване в Софийския университет. Вчера СУ обяви, че почти всичките му изпити отпадат, като обясни това с противоепидемичните мерки. Така се оказа, че част от кандидатите няма да имат оценка по предмет, необходима за балообразуването им в Алма матер.

За да решат проблема, от МОН подновяват изтеклия вече срок за подаване на заявления за явяване на трета матура. Зрелостниците ще могат да подадат такова до четвъртък и да се явят на трета матура според необходимия им за кандидастването предмет.

При новите условия на Алма матер ще има само три кандидатстудентски изпита: по биология, химия и математика. Първите два са задължителни за приема в регулираните специалности "Медицина" и "Фармация", с тях може да се кандидатства още в Биологическия и Химическия факултет. Математика II класира във Факултета по математика и информатика.

Решението на СУ беше взето "на тъмно" в петък. Медиите дори не бяха известени за насрочения Академичен съвет, камо ли поканени. Така мотивите на членовете му за взетото решение остават не напълно изяснени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови