Изненада: Тоалетната в Св. Седмочисленици била паметник на културата (снимки)

НИНКН не дава 2 нови тоалетни: Да се ремонтира старата, нищо че никога няма да работи

OFFNews 12 октомври 2018 в 08:00 7612 2

Снимка Мартин Георгиев

Не две, както предвижда проектът на архитектурно студио А.Д.А., а една тоалетна ще има в градинката Св. Седмочисленици. Причината: старата неработеща тоалетна в градината се оказа паметник на културата и от НИНКН не дават разрешение тя да бъде заменена с нова. 

Парадоксът е, че трябва да бъде ремонтирана заради статута си като част от градината - паметник на парковото изкуство, но не може да бъде пусната в експлоатация, защото не отговаря на съвременните изисквания за достъп на инвалиди.

Единственият вариант е хората с увреждания да бъдат спускани и качвани с асансьор до тоалетните, който обаче няма как да се постави около кривите стълби, а и ще бъде намеса в тоалетната-паметник. 

Националният институт за недвижимо културно наследство не дава разрешение две модерни самопочистващи се тоалетни, внос от Италия, да бъдат поставени в градината откъм ул. "Шишман". След преговори с НИНКН остава вариантът да има само 1 нова тоалетна до старата откъм "6-ти септември", обясни за OFFNews арх. Методиева, проектант в студио А.Д.А. 

Нови италиански тоалетни ще има още две в градинката на Кристал, две в градината между СУ и парламента до Художествената академия и една до сградата на БАН, каза още арх. Методиева. 

Столична община ще отпусне пари на районното кметство на община Средец, за да ремонтира неработещата тоалетна - паметник, научи още OFFNews. Колко точно пари ще глътне възстановяването ѝ, засега не е ясно. 

Цената на една нова самопочистваща се тоалетна е 80 000 лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

2

Mayya

12.10 2018 в 09:41

Браво! Значи на разстояние от 400 метра ще има 5/пет/ тоалетни за 400 000лв. Какви ги мислят тия хора? Еко пътека на тоалетни ли ще правят?

5863

1

Babaliuga

12.10 2018 в 09:26

1. Има един човечец, дето отключва тоалетната и взема 0.40- 0.50 лв през лятото, докато заведението пред нея работи. Законно, незаконно - когато човек е на зор, това му е последната грижа.

2. На фона на цялата свинщина, която се върти с архетектурни паметници на културата - всички съборени такива, всички запалени или унищожени по друг начин, това, което се случва в градината на Св. Седмочисленици е много нагло и грозно поведение, което цели да покаже: Ей на- искат да им пазим паметницитие - гле'й как са прай!

3. Нищо не пречи да се направи автоматична тоалетна за инвалиди в непосредствена близост до съществуващата такава. Условието е, цените и на двете да са едни и същи.

Много още може да се говори... Темата с тоалетните е болна. Автоматичните тоалетни не решават проблема, защото:
1. Скъпи са
2. Често им липсва адекватна поддръжка.

Където има обществени тоалетни, те работят до 18-19 часа ...

След това - 'сяко дЪрво е кенеф.