Избити са около 4000 животни в Странджанско, чумата доказана и в лаборатория във Франция

OFFNews 15 юли 2018 в 15:33 9500 1

Пробите, взети у нас, доказващи чума по животните, са изпратени в лаборатория във Франция и там е доказан същият резултат. 

Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. Дамян Илиев на извънреден брифинг във връзка с чумата по дребно преживните животни, цитиран от Фокус. Той уточни, че са изпратени още 400 проби.

"Вземането на проби ще продължи. Изследването на такъв голям брой проби не може да стане сега и веднага и е възможно във времето да се доказват нови огнища. Мерките, които се взимат в Странджанско, са ограничителни по отношение на движение на животни, каза ижн. Илиев.

Недостатък е това, че не сме информирали достатъчно добре за ситуацията в Странджаско, призна той. По думите му от 10-километровата зона на огнището в Странджанско има няколко опита за извеждане и продаване на животни. И днес са намерени животни в багажници, за да бъдат продадени. Рискът е голям. Досега са евтанизирани около 4000 животни, но броят им може да се увеличи, чакаме още резултати, обясни Илиев. 

Повече за болестта, разпространението й по света и конкретно в Турция, както и за евентуалния начин за проникването на заразата у нас, може да прочетете в статията "Заплахата от Турция: Чумата по овцете (видео)".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови