Земеделският министър обеща по-високи компенсации за стопаните с умъртвени заради чумата животни

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2018 в 19:34 6099 2

Земеделският министър Румен Порожанов се срещна със земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране заради огнището на чума в Ямболско.

Министърът обясни, че в момента се изпълняват европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва.

Ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози – мляко, сирене, месо, обясни Порожанов.

Въпреки че разчетите по пазарни цени показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министърът се ангажира компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца. 

Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.

Министърът се ангажира, че ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, ще им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

Три села се опитаха днес да спрат евтаназирането на животни. Ветеринарите бяха спрени на места от жива верига, като местните ги нарекоха убийци и ги обвиниха, че убиват здрави животни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22089

2

Стефан

16.07 2018 в 01:38

Удачно е. А откъде ще го вземеш?
Който е с акълът си - отдавна е в дълбока вътрешна емиграция. Който искри и се натиска - е просто неграмотен идиот - кариерист.

Не, това вече не е само версията на Bob Lob. Това е окончателното обезселяване на Странджа - Сакар, в интерес на Турция.
Понеже бойко си говори с ердоган на малки имена.