Италианският арх. Фуксас: Няма да сечем дървета на пл. 'Св. Неделя', настилката ще е само един вид

OFFNews 05 февруари 2020 в 13:51 2531 3

Снимка БГНЕС

(от ляво на дясно) Главният архитект на София Здравко Здравков, кметът Йорданка Фандъкова и арх. Масимилиано Фуксас

Дървета при реконструкцията на пл. "Св.Неделя" няма да се секат. Площадът ще бъде изцяло пешеходен. Очакваме той да бъде много светъл, много зелен и да се запази богатото културно наследство на града. Това заяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. Фандъкова се срещна с арх. Масимилиано Фуксас, чието архитектурно студио спечели конкурса за реконструкция пл. "Св. Неделя". В срещата участва и главният архитект на София Здравко Здравков.

Вчера арх. Здравков се е срещнал с арх. Фуксас и са уточнили всички детайли по проекта. В края на април ще бъде представен пред гражданите идейният проект и отново ще бъде поканен архитект Фуксас за обсъждането му. След това предстои да се направи проектната работна фаза, да се направят процедурите за избор на изпълнител.

Усилията ще бъдат насочени към това през пролетта на 2021 г. или ранното лято да започнат реалните дейности по площада, съобщи Фандъкова.

Моето мнение е, че този площад трябва да бъде пешеходен, посочи Фандъкова. Ще бъдат поставени подсилени настилки, за да може ритуални коли да имат достъп до храма "Св. Нееля". Що се отнася до фотовоалтаичните осветители тела, кметът каза, че техният брой ще се намали малко. Според Фандъкова те са една интересна идея като връзка с бъдещето и иновациите.

Арх. Здравков подчерта пред журналисти, че очакванията на всички са да има високо ниво на качеството, но това зависи на първо място от високото ниво на проектиране.

Масимилиано Фуксас на свой ред коментира, че това, което предлага на всички градове, включително и на родния му град Рим, е да се садят дървета. Площадът е един съвременен модел на нещо, което може да се направи в цяла Европа. Много градове в Европа имат подобни на вашите проблеми, само че вие имате в допълнение и много археология под площада, посочи архитектът. Фотоволтаиците не са центърът на проекта и техният брой може да бъде намален. Идеята е те през деня да акумулират енергия, която след това да бъде използвана за осветяване на площада и за зареждане на електронни устройства. Фуксас посочи, че площадът ще е само за пешеходци, като се гарантира входът към Патриаршията и църквата. Движението на трамваите няма да бъде променяно, но бихме искали спирките на трамвая да бъдат близо до изхода на метростанциите.

Материалът, с който ще се работи на площада, трябва да е само един, защото сега там виждам пълна колекция от всякакъв род настилки. Това няма и не трябва да е така, каза още италианският архитект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

3

OtSofia

05.02 2020 в 15:53

Не знам кой от тази семейна снимка горе може да концепира идеята за пространството над настилката, че пък и да се ангажира с изпълнението на тази задача, по силите единствено на голям истински талант: Площадът е към черквата, а не - обратното. Ако, обаче, освен този справедлив довод, гледаме на това място интегрално: 1. исторически - 8 хилядолетия континюитет, 2. визуално и реално комуникативно - пресечна точка на осите север-юг и изток-запад, 3.пространства над и под кота нула, и 4.огромното наше задължение да се грижим за миналото и бъдещето, защото живеем в тяхната среща - настоящето, то надали има място за раболепни гримаси. А на спечелилия пред едно жури, съставено, за да спечели, препоръчвам повече искреност, повече смирение и повече професионализъм тук, в града на Божията премъдрост. Разбира се, винаги има възможността да му плати града, за да си отиде, както направи неговият приятел Станишев на предишния конкурс за правителствен център. И той доволен, и ние - спокойни.

15414

2

Hihi1981

05.02 2020 в 14:51

А то и това оставаше, да сечете дървета!!!Не ми харесва този проект,може нещо по семпло,да се запази духа на площада!Старата част не трябва да се видоизменя!

14469

1

случайно прочетох

05.02 2020 в 14:01

Тая за какво се хили?