Именит шеф-готвач от Израел показа майсторство в дневен център ''Св. Марина'' София

Янка Петкова 13 май 2022 в 11:17 1505 0

Снимка Посолство на Израел

Шеф Коби Мизрахи в ДЦПЛУ ,,Света Марина"

Готвачът за официални събития на израелския президент Шимон Перес шеф Коби Мизрахи готви с потребителите на социалния център за хора с умствени затруднения "Света Марина", София. Събитието беше осъществено с активното участие на Посолството на Държавата Израел у нас, съпругата на посланика г-жа Велед Елрон и заместник-ръководителя на израелската дипломатическа мисия г-жа Наама Леви.

Дипломати и хора с увреждания обединиха творческа енергия в съвместна арт терапия

Срещата с потребителите от дома бе част от поредица участия и майсторски класове на именития кулинар.

Гост-готвачът от Израел шеф Коби Мизрахи силно вярва в равенството между хората и в нуждата всеки да допринася за обществото. През 2010 г. самият той създава доброволческата асоциация "Готвачи за деца в риск", която развива активна дейност и до днес.

Въпреки натоварената програма шеф Мизрахи сам инициира включването на специална кулинарна работилница за лицата с умствени затруднения в ДЦПЛУ ,,Света Марина" - София, който Посолството на Израел подпомага и подкрепя вече дълги години.

Със съвместните усилия на потребители, представители на посолството и шеф Мизрахи бяха приготвени традиционни израелски ястия.

"За мен това събитие бе най-важното", развълнувано сподели прочутият кулинар.

Преди година, по случай националния празник на Израел Н. Пр. посланик Йорам Елрон и съпругата му г-жа Велед Елрон връчиха като дарение от мисията оборудване за часовете по кулинарна терапия.

Посолството на Израел отбеляза националния си празник с акт на съпричастност към хората с увреждания

"Дареното оборудване за кулинарна терапия ще допринесе за рехабилитацията на потребителите в "Света Марина". Те ще имат възможност да развиват умения в готварството и така да подобряват менталното си здраве. С идването си в България ние продължихме дългогодишното партньорство между посолството и това социално заведение", подчерта тогава г-жа Елрон.

Дневния център за лица с ментални увреждания "Света Марина" е създаден през 2014 и се посещава от около 70 души. За тях се грижи екип от специалисти рехабилитатори, психолози, медици и обучители. Сътрудничеството с дипломатическата мисия на Израел у нас е с дългогодишни традиции. Началото му е поставено през 2015 г.

С помощта на посолството в двора на центъра е изградена спортна площадка, оборудвана е кухня за кулинарна терапия. Всяко година по случай Деня на Земята дипломати и потребители освежават градината пред сградата. Провеждат се и съвместни занимания по арт терапия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!