Посолството на Израел отбеляза националния си празник с акт на съпричастност към хората с увреждания

Н.Пр. Йорам Елрон връчи дарение на дневния център за лица с ментални увреждания "Света Марина"

Янка Петкова 15 април 2021 в 15:54 1495 0

Мисията на Израел у нас отбеляза 73-та годишнина от обявяването на независимостта на страната с дарителски жест към дневния център за лица с ментални увреждания "Света Марина" в столицата. В събитието взеха участие Н. Пр. посланик Йорам Елрон, г-жа Албена Атанасова, заместник-кмет на София по социални дейности, г-жа Мариана Велева, ръководител на Сдружение „Информация и консултации“ и г-жа Йотка Тодорова, директор на центъра.

Партньорството на Посолството на Израел с центъра води началото си от 2015 година, когато по случай националния празник на страната, бяха дарени средства за изграждане на спортна площадка - необходим компонент за успешната рехабилитация и интеграция на хората в "Света Марина".

Пред OFFNews Н. Пр. Йорам Елрон подчерта, че посрещането на важната за историята на Израел дата в социалното заведение е най-добрият начин за отбелязване на празника. Средствата, които биха отишли за протоколно събитие, ще допринесат за усъвършенстване на социалните умения на потребителите на дома, категоричен бе той.

Г-н Елрон отбеляза, че в собствената му страна грижата за интеграцията на хората с увреждания е споделена отговорност на държавата и неправителствените организации. Приобщаването на лицата в неравностойно положение е утвърдена политика с традиции.

"В резултат на военните конфликти и терористичните актове броят на хората с увреждания в страната ни се увеличи, затова създаването на оптимални условия за съществуването им е приоритет", каза посланикът. Това по думите на Негово Превъзходителство определя и желанието на мисията у нас да се подпомагат такъв вид социални дейности.

"Дареното оборудване за кулинарна терапия ще допринесе за рехабилитацията на потребителите в "Света Марина". Те ще имат възможност да развиват умения в готварството и така да подобряват менталното си здраве. С идването си в България ние продължихме дългогодишното партньорство между посолството и това социално заведение", подчерта г-жа Велед Елрон, съпруга на първия дипломат на Израел у нас. 

Зам.-кметът по социални дейности в Столичната община Албена Атанасова, благодари за протегнатата ръка и приятелство от страна на посланика на Израел и отбеляза, че това е трети посланик, който продължава традицията.

„Винаги са се отзовавали да помогнат, да играят заедно, да готвят заедно, да правят хубави неща заедно, така че никога нашите потребители да не разбират, че са с нещо различни от всички хора на тази Земя“, заяви тя и подчерта, че на територията на Столичната община вече се предлагат над 90 социални услуги.

Центърът се посещава от 65 потребители. С тях работи екип от специалисти рехабилитатори, психолози, медици и обучители, посочи директорката на социалното заведение г-жа Йотка Тодорова. По думите ѝ сътрудничеството с посолството на Израел у нас е разширило възможностите за рехабилитация и интеграция на хората, които посещават центъра с началото, поставено през 2015 г. и изграждането на спортна площадка, която е предпочитано място за физическа дейност на потребителите.

Занимания като кулинарната терапия, която ще се осъществява с дареното оборудване, свалят тревожността и напрежението и се приемат много добре от хората с ментални проблеми, разказа г-жа Тодорова. Тя сподели още, че временното затваряне на центъра заради COVID-19 е довело до регрес на уменията, придобити от посетителите на социалното заведение, макар че екипът през цялото време е поддържал връзка със семействата им и е оказвал логистична помощ.

Като жест на благодарност възпитаниците на центъра бяха подготвили изненада за гостите си от посолството на Израел - музикална програма, а празникът беше почетен с торта за радост на всички присъстващи.

Посрещането на 73-та годишнина от обявяването на независимостта на Израел в център "Света Марина" е послание за съпричастност и подкрепа към хората със специални потребности, категоричен бе Н.Пр. Йорам Елрон при закриване на събитието. 

На 19 април посолството на Израел отново ще гостува на дневния център по повод Деня на Земята. Заедно с възпитаниците му в социалното заведение ще бъдат засадени дръвчета, храсти и цветя като своеобразен принос за зеленото бъдеще на планетата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!