Икономическият университет във Варна с нов ректор

OFFNews 02 юни 2019 в 07:20 4167 0

Снимка ИУ-Варна

Досегашният зам.-ректор на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров е новият ректор на висшето училище. Той бе избран от Общото събрание на висшето училище на 30 май.

Кандидатурата му бе единствената. Издигнаха я досегашният ректор проф. д-р Пламен Илиев и от инициативен комитет от професори в ИУ.

Като зам.-ректор проф. д-р Станимиров отговаряше за учебната дейност и акредитацията. Той наследява проф. Илиев след втория му мандат.

Проф. Станимиров заяви, че ще заложи на откритост, финансова устойчивост, дигитализация, интернационализация, иновативно обучение. В своята концепция той акцентира върху ангажирането на бизнеса при проектирането и изпълнението на учебните програми; ориентацията към европейските образователни мрежи; стимулирането на предприемаческата активност на студентите и др.

Общото събрание избра за свой нов председател проф. д-р Веселин Хаджиев, за негов заместник – доц. д-р Слави Генов. Одобрени бяха и членовете на бъдещия Академичен съвет, предложени от новия ректор.

Евгени Станимиров е роден на 25.12.1971 г. Завършва „Икономика и управление на индустрията“ в ИУ – Варна (1994 г.). Академичната му кариера започва през 1998 г. През 2008 г. става доцент, а през 2014 г. - най-младият професор по маркетинг в България.

Ръководил е отдел „Учебна дейност". От 2011 до 2019 г. е зам.-ректор по учебна дейност и акредитация и ръководител на катедра „Маркетинг“.

Има над 130 публикации в специализирани издания у нас и зад граница, участва в над 50 консултантски и повече от 30 научни и изследователски проекта в България и Европа. Ръководи съвместната образователна програма с Nottingham Trent University и е преподавател към NTU, координира от страна на ИУ – Варна програмата UIF по предприемачество, креативност и иновации на Университет Станфорд, Калифорния (САЩ). Ръководи докторанти и членува в множество научни журита. Участва в редакционните колегии на български и чуждестранни научни издания. Член е на УС на Асоциацията на специалистите по корпоративна социална отговорност в България и на УС на Съюза на икономистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови