Quantcast

"Язовирите около Мизия не се стопанисват добре"

OFFNews Последна промяна на 17 август 2014 в 09:50 1529 2

За съжаление язовирите, които се намират в поречието на река Скът, не се стопанисват добре. Проблемът с лошото им състояние е установен още през миналата година.

Това каза пред НТВ техническият директор на „Напоителни системи” АД инж. Валентин Славов по повод наводнението в Мизия.

„В предаварийно състояние са язовири, в които не работи основният изпускател, на които преливникът няма достатъчно проводимост, на които е обрасъл много сухият и водният откосен и не може да се контролира състоянието. След трагедията в с. Бисер беше направен оглед на всички язовири в страната от специалисти на „Напоителни системи”, областна управа и общини. В предаварийно състояние бяха определени 68 язовира”, допълни той.

Славов обясни, че мерките, които е трябвало да се предприемат, са включвали източване на язовирите, възстановяване на останалите изпускатели.  

Според него, ако останалият изпускател не може да работи, може да се сложи един сифон преливник и един сифон изпускател, чрез който да се свали нивото до безопасни граници.

Той каза още, че според него проблемите на България в това отношение идват от малките язовири, защото големите язовири, които са публична държавна собственост, се стопанисват от „Язовири и каскади”, от „Напоителни системи” АД, ВиК дружества.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.08 2014 в 15:20

Оказа се, че по-лош стопанин от държавата може да се окаже само българина...

17.08 2014 в 11:11

... за какво стопанисване дрънкате, бре... това са си терористични актове на депесарите... икономически и физически геноцид над беге-населението!
ДАНС са национални-предатели!