И общините ще глобяват за превишена скорост, нощем в София карат със 160 км/час

Шефът на СОС представи мерки за пътна безопасност в столицата

OFFNews 25 октомври 2022 в 13:25 3478 0

Обезопасяване на движението в София

Снимка СОС

Мерки за пътна безопасност

Общините да могат да глобяват за три нарушения на своите територии - превишена скорост, преминаване на червено и каране в забранени улици. Промените трябва да бъдат приети от Народното събрание по искане на ГЕРБ и Столична община. 

Това заяви председателят на СОС Георги Георгиев. 

Мерките за пътна безопасност в столицата, внесени с доклад на Георгиев, ще бъдат разгледани на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък. Те предвиждат да бъдат поставени експериментално радарани табла за скорост. Паметливи софиянци припомнят, че такова табло за скорост имаше, преди повече от 15 години, на тунела при излизане от Люлин. Такива табла имаме от няколко месеца на "Черни връх". Щом наближи автомобилът на 150-200 м, отчитат скоростта му. Когато е превишена, се появява сигнал. Тези табла са поставени, за да се улесни механизмът за самоконтрол на водачите. Имаме десетки нарушители. При 50 км/ч, превишение до 10 - 15 км не е животозастрашаващо. Но ние забелязваме рецидивисти! За 2 седмици над 100 МПС-та са се движили с над 100 км/ч над ограничението. Най-високата скорост е 160 км/ч. Ще поставим такива табла на още локации - булеварди и кръстовища. Те са мобилни и се местят. Монтираме ги на елстълбове. С тях ще събираме аналитична информация и в края на всеки месец ще се изпраща на Пътна полиция-СДВР, обясни председателят на СОС. 

КАТ София нямат по добра информация от нас и са с ограничен ресурс, затова искаме да подпомогнем процеса, допълни той. 

Докладът за мерките за безопасност предвижда и закупуването на 1000 теста, първоначално, за наркотици, които ще се дарят на МВР. "Какви ще са те, ще определи МВР. Нашите изисквания са, ако с тези усторйства тестват шофьорите, с тях да тестват и полицаите. Знаем, че шофирането вечер с висока скорост, в повечето случаи е под въздейстивето на наркотични вещества, особено при младите водачи. Ще се опитаме да ги превъзпитаме. Трябва да е ясно, че има адекватни тестове и Пътна полиция да е ефективна в контрола, а водачите да си опичат акъла, предупреди Георгиев. 

Светлоторазителни гривни ще пазят първолаците, пешеходни острови, стесняване на лентата за движение ще допринася за намаляване на скоростта за недисиплинирани шофьори, каза още Георгиев. 

На местата, където не могат да бъдат изградени неравности, ще се поставят полусфери, ще има допълнително осветяване на пешеходните пътеки в София, не само в центъра, но и в кварталите, представи още мерки председателят на СОС. 

Нов тип повдигнати бордюри ще пазят чакащите на спирките на големи кръстовища. 

На паркинга на Столичен автотранспорт ще се изгради учебен полигон и ще се провежда безплатно практическо обучение на млади шофьори, които ще идват с личния си автомобил, обясни още Георги Георгиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови