И болницата в Белоградчик се готви за протест

Вероника Шербанова 06 ноември 2013 в 13:43 3869 11

Лекар, Снимка: БГНЕС
Лекар, Снимка: БГНЕС

 

Служители от болницата в Белоградчик се готвят за ефективен протест и болницата ще ги подкрепи. Това заяви директорът на лечебното заведение д-р Виолета Дочкова.

Проблемът с недофинансирането е много голям. Болницата печели суми, които стигат за заплати и остават между 5000 и 10 000 лева, които трябва да стигнат за отопление, осветление, вода, медикаменти, храна и други, посочи д-р Дочкова пред „Фокус“.

Когато подписвахме с Касата приложението към Националния рамков договор, ни беше казано, че няма проблем да ни бъде изплатено това, което е изработено. Това беше така до август, но за септември, откромври и ноември ще получаваме 80% от изработеното. За септември получихме 43 000 лева, а само за заплати са ни необходими 58 000 лева, затова сме изплатили само аванс, обясни д-р Дочкова.

По думите й напрежението сред медицинския персонал на болницата е много голямо и служителите са заплашили да подадат оставки, ако проблемът не бъде решен до 15 ноември.

Разговарях с кмета на Белоградчик и той обеща до петък да бъдат събрани пари, с които да се плати поне електроенергията, посочи д-р Дочкова.

Хората са прави, защото сега са получили само аванс. Много от служителите да готови за ефективни протести и болницата ще ги подкрепи, каза тя.

Медици от болници в цялата страна излязоха на предупредителен протест миналия петък заради решението на Здравната каса да заплати само 80% от дейността на болниците до края на годината. На 8 ноември ще бъде взето решение дали протестите ще продължат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!