„Пирогов“ е пред фалит, може да спре плановия прием

Вероника Шербанова 29 октомври 2013 в 17:17 2449 12

Болница
Болница "Пирогов". Снимка: БГНЕС

До три месеца „Пирогов“ може да обяви фалит, ако не бъдат заплатени напълно извършените медицински дейности. Това заяви директорът на болницата доц. Стоян Миланов.

За септември Здравната каса дължи на болницата 4 033 000 лева. Столичната здравна каса е върнала изпратените от болницата фактури и е обяснила в писмо, че трябва да изпратят кредитни известия за 80% от дължимото.

Искат от нас да подправяме документи и така да извършим едно закононарушение, коментира доц. Миланов.

Само около 10 големи болници в страната не са приели условията на Касата. В София освен "Пирогов" това са "Св. Анна" и "Св. Екатерина". 

Има вероятност Касата да не плати за лечението на 350 пациенти през септември. В момента се извършва проверка на лечението на тези пациенти, незнайно по какви причини, при положение, че тези хора са имали нужда от лечение, посочи доц. Миланов.

Директорът на лечебното заведение е категоричен, че в болницата ще продължи приемът на спешни пациенти, които са около 80% от всички случаи, каквото и да им коства това.

Заплащането на 80% от дължимото обаче може да означава, че ще се наложи да спрем плановия прием на пациенти. Възможно е и служителите да не получат заплатите си за септември. 

Ако приемем условията на Здравната каса, болницата ще трябва да спре работа след 3 месеца. 

Надзорният съвет на НЗОК не прие вчера актуализация на бюджета на Касата за тази година. Актуализацията беше необходима за запълване на дефицита от между 130 и 150 млн. лева. За запълване на част от дефицита ще отидат надвзетите здравни вноски от около 30 млн. лева.

От НЗОК обясниха, че ще могат да заплатят на болниците 80% от изработеното за октомври и ноември. Останалите 20% ще бъдат изплатени от бюджета на следващата година.

Това е все едно да имаме операция на апендицит и след като тя е заплатена на 80%, да оставим корема на човека отворен, категоричен е доц. Стоян Миланов. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!