Христо Узунов, НАП: В над 80% от нашите проверки по Черноморието не са открити нарушения

OFFNews 17 август 2019 в 14:53 1753 0

В над 80% от нашите проверки по Черноморието не са открити нарушения. Това съобщи за Радио „Фокус“ Христо Узунов, главен експерт в Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Бургас. По думите му изводът от контролните действия на Националната агенция за приходите по спазване на данъчното и осигурително законодателство по цялото българско Черноморието е за повишена фискалната дисциплина и в по-висока степен на доброволно спазване на правилата.

„В над 80% от нашите проверки не са открити нарушения. Това е показател именно на спазване на законовите изисквания. Извършени са над 5000 проверки, 800 открити наблюдения и мониторинг чрез патрули на дейността на над 8000 търговски обекта, като делът на нарушенията трайно намалява до 640. Издадени са и заповеди за запечатване на 119 обекта – това е мярка, която се издава винаги в случаите, когато не се издава фискален бон“, отбеляза Узунов.

Той добави, че най-често срещаното нарушение е несъответствие на наличността в касата с отчетеното на фискалното устройство и неиздаването на касова бележка. „От началото на лятната контролна кампания до момента са открити и 9 обекта, които са работили без касов апарат – тези обекти са запечатани. На 90 търговци по морето, които са с неплатени, стари задължения към бюджета, е наложена мярката „изземване на суми от каса на длъжници“.Общата стойбност на иззетите средства са близо 100 хиляди лева“, посочи още Узунов.

По думите му само по Южното Черноморие в обхвата на Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Бургас от началото на лятната кампания в 102 търговски обекта е извършено изземване на средства от каси на 75 задължени лица.

„Също по Южното Черноморие са проверени 288 къщо за гости и хотели. Екипите на „Фискален кобнтрол“ и НАП – Бургас са извършили и над 3000 проверки, като се отчита подобрена фискална дисциплина. Случаите на драстични данъчни нарушения, като например работа без фискално устройство, са единични“, каза още Узунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови