Христо Иванов: Главният прокурор концентрира твърде много власт

OFFNews 02 април 2015 в 14:24 3758 3

Правосъдният министър е против идеята прокуратурата да може да разваля сделки

Естествено, че не съм доволен, че се концентрира толкова много власт на едно място и особено що се отнася до прокуратурата.

Така правосъдният министър Христо Иванов коментира приетите законови промени, които позволяват на прокуратурата да разваля сделки. Те бяха предложени във връзка с обявената сделка за продажбата на БТК и други ключови фирми и предприятия от Цветан Василев.

Иванов каза, че е разговарял с премиера Бойко Борисов по тези въпроси и припомни, че коментарът му е: "Извънредно законодателство и придаване на нови функции към прокуратурата изисква много сериозна обосновка", съобщи БГНЕС.

"Не мога отрека предварително наличието на такива основния в тази конкретна ситуация, но ми се иска предложителите в НС наистина да обяснят как тези правомощия ще ни помогнат да се справим с казуса КТБ конкретно", заяви Иванов.

"Оттук нататък аз съм в очакване да видим повече мотиви и повече конкретика и какво очакваме да се случи с подобни правомощия и тогава вече да разговаряме малко по-информирано, защото сега говорим само принципно и не произвеждаме особен ефект", добави той.

Мнението на Христо Иванов беше подкрепено и от икономическия МИНИСТЪР БОЖИДАР ЛУКАРСКИ още вчера (1 април). Според Лукарски е нормално когато става въпрос за национална сигурност при определени сделки прокуратурата да се меси, но не и да се меси във всички гражданско-правни отношения. Идеята е, че за целта има съд.

Поправките в законодателството, което да позволи на държавното обвинение да взима страна в сделки между юридически лица, бяха внесени от петимата депутати от четири групи – Цветан Цветанов – ГЕРБ, Валери Симеонов – ПФ, Четин Казак – ДПС, Красимира Ковачка и Стефан Кенов – БДЦ. Те бяха внесени след скандала за около изкупуването на контролираните от Цветан Василев БТК, НУРТС България, Фърст Диджитъл, Дунарит, Авионамс, ТВ 7, ГАРБ Аудиенс Рисърч България, Сана Спейс Хотел Хисаря от дружеството LIC33.

Промените в НПК предвижда органите на досъдебното производство да вземат необходимите мерки за предотвратяване на умишлено престъпление или друго общоопасно дейние, както и временно да изземват средствата, с които би могло да се извърши престъплението. Действията на прокуратурата подлежат на първоинстанционен съдебен контрол, докато 48 часовото спиране на финансова операция или сделка от главния прокурор е изключение.

Вносителите на промяната в НПК я мотивират с необходимостта от създаването на възможност за "реакция на органите на досъдебното производство в неотложни случаи при липса на друга възможност".

Мнението на главния прокурор Сотир Цацаров по този въпрос е, че това ново правомощие трябва да бъде дефинирано изключително внимателно, така че да служи само за защита на националния интерес.Той обаче съзря политическо разцепление в кабинета по този въпрос. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!