Хора с увреждания показват произведени от тях стоки на форум в Пловдив

OFFNews 17 март 2015 в 14:21 2155 0

Хора с увреждания ще представят произведени от тях продукти на Четвъртия Европейски форум за социално предприемачество, който ще се проведе в Пловдив между 26 и 29 март.

Над 465 хил. души са се самоопределили като хора с увреждания при последното преброяване на населението през 2011 г., макар че броят им със сигурност е по-голям.

Между 400 000 и 450 000 са хората с увреждания в работоспособна възраст, но едва 15% от тях работят.

В момента в България има едва 155 предприятия, в които работят хора с увреждания.

Ние настояваме за отваряне на пазара на труда за хората с увреждания. Би трябвало по закон предприятия с над 50 служители задължително да наемат хора с увреждания на работа, но това реално не се случва. Затова е необходим по-добър механизъм за контрол, посочи председателят на Националната федерация на работодателите на инвалиди Елка Тодорова.

Идеята не е и да се наемат хора с увреждания на всяка цена, а да се направи необходимото тези хора да имат възможност да получат необходимата квалификация и да им бъде даден шанс да са полезни, да работят, подчерта тя.

Един от най-големите проблеми пред хората с увреждания си остава недостъпната среда. Този проблем започва още от училищата и е причина много деца с увреждания да отпаднат от системата на образованието. Често те са обучавани в домовете си, което се оказва неефективно, тъй като родителите рядко имат необходимите знания за това как да поднесат информацията.

С недостъпна среда се сблъскват и хората с увреждания, които искат да работят, тъй като далеч не всички работодатели са готови да вложат допълнителни средства за осигуряване на достъпна среда.

В момента се работи по проект за защитена заетост, в който е включено с хората с увреждания да работи човек, който ще е с тях от самото начало – при обучението и след назначаването на работа, допълни Тодорова.

Необходими са сериозни законодателни промени, за да се улесни и мотивира създаването на социални предприятия, да се формулират мерки, които ще позволят преференциално включване в системата за обществени поръчки и за навлизането по-бързо на иновациите в сектора, коментира председателят на Националния съюз на трудово-производителните кооперации Стилиян Баласопулов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови