Гвоздейков: Няма обявена пълна евакуация на граждани от Израел

Имаме готовност да изпратим нов самолет, ако ситуацията там ескалира, увери министърът

OFFNews 14 октомври 2023 в 10:07 1095 0

Георги Гвоздейков

Снимка БГНЕС

Георги Гвоздейков, министър на транспорта

„Няма обявена пълна евакуация на граждани от Израел. Посолството ни в Тел Авив и МВнР изготвиха ясен план кой трябва да бъде транспортиран до България", заяви по Нова телевизия министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

С първия полет бяха прибрани хора, които бяха в Израел краткосрочно – на екскурзия, на лекар, и които не успяха да се приберат заради отменени полети. В момента се транспортират хора, които са с българско гражданство и са с деца и се страхуват да останат в Израел. С първите два полета са прибрани 170-180 души. А тази нощ около 94 души се прибраха с правителствения самолет, допълни той.

По думите му е имало готовност за извършването и на втори полет тази нощ.

„Имахме разрешение, но информацията, която получихме от посолството в Израел е, че няма достатъчно хора, за да напълним самолета. От тук нататък, когато има необходимост, когато се съберат хора и няма алтернативен транспорт от съответните авиокомпании, които летят дотам – ние ще се отзовем отново”, категоричен е министърът.

Гвоздейков коментира и информацията, че хора са чакали на летището в Тел Авив, а самолетите са се върнали полупразни.

„Това не е така. И трите полета, които са извършени от правителствения самолет, са били с пълен капацитет заети места”, посочи той. И допълни, че само на първия полет е имало само един чужд гражданин, който е бил евакуиран.

Министърът подчерта, че правителственият самолет евакуира българи от Израел, тъй като официалният национален превозвач „България Еър“ е преустановил към момента полетите до Тел Авив и няма редовна линия до израелската столица заради със застраховките на самолета.

„Това е основната причина, която възпрепятства полетите на „България Еър“ . Ние извършваме полети под съвсем друга юрисдикция. Тези полети са дипломатически и за тях се издават отделни разрешения за полет от израелските власти. Двата полета нямат нищо общо”, категоричен е Гвоздейков.

"Имаме готовност да изпратим нов самолет за евакуация от Израел, ако ситуацията там ескалира. Екипите са налице. Тези хора са професионалисти, за което им благодаря. И никога не е стоял въпросът, че трябва да извършат полет, поставени под някакъв риск. Те са подготвени, знаят какво правят", заяви министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика