Готвят рокади и в Студентския съвет на Медицинския университет

Александра Маркарян 20 декември 2016 в 12:29 6561 0

След рокадата на върха в Медицинския университет в София се подготвя смяна и на състава на Студентския съвет, предупредиха студенти.

С официално писмо, публикувано на сайта на университета, днес се свиква извънредно общо събрание. Една от точките му е "гласуване вот на недоверие на г-н Славян Христов Тъмнев от поста председател на Студентския съвет към Медицински университет - София".

По подобен начин звучеше и дневни ред на общото събрание, свалило ректора проф. Вихра Миланова няколко месеца след избирането й. Събранието бе проведено "на тъмно", при редица нарушения, констатирани от Министерството на образованието и науката, които поставят под въпрос легитимността му и валидността на взетите решения.

За свиканото днес събрание съобщиха от Студентския съвет на университета в писмо до OFFNews. Общото събрание трябва да се проведе днес от 18 ч. в първа аудитория в предклиничния учебен център на ул. "Здраве" 2.

"В нарушение на законите и вътрешния правилник на Студентски съвет, ръководството на МУ-София свиква събрание, за да се меси в студентското самоуправление", пишат те.

"В последните няколко месеца бяхме свидетели на серии от скандални решения в Медицински университет - София. Решения, които остро урониха имиджа на висшето училище и продължават да влияят на реномето му. Ние, студентите наблюдавахме "войните", които се водеха в университета и винаги сме гледали да не се месим в "битките" между преподавателите. Днес обаче неправдата застигна и нас. Неугодни на новия ректор на МУ-София и пречка за осъществяване на актове, които най-вероятно са противозаконни, ние, Студентският съвет ще бъдем "свалени" от законното си право да представляваме студентите", пишe председателят на съвета и Славян Тъмнев.

Той е категоричен, че събранието е свикано от новото ръководство на МУ "в нарушение на всички правила", "аналогично на това, на което свалиха проф. Вихра Миланова".

Същото това ръководство под същия сценарий с охрана ще свали законовоизбраните студентски представители, пишат студентите.

Те пишат, че са отнесли въпроса и до Министерството на образованието и науката, подчертават, че за първи път са свидетели на толкова "грозен акт" на намеса в студентското самоуправление и остро осъждат "този акт на несправедливост".

Скандалите в Медицинския университет избухнаха през есента - няколко месеца след смяната на дългогодишния ректор проф. Ваньо Митев с проф. Вихра Миланова. При нейното управление бе огласен одитен доклад на МОН, в който бяха описани драстични нарушения. Публично достояние стана фактът, че университетът обучава незаконно студенти в чужбина, както и че проф. Митев е платил десетки хиляди левове на себе си, съпругата и дъщеря си. Оказа се, че държавният университет с бюджетно финансиране дори няма методика за определяне на възнагражденията, че ректорът е пътувал до "екзотични дестинации". Прокуратурата повдигна обвинение срещу Митев, а МОН запорира сметките на университета.

Проф. Митев нарече констатациите "атаки срещу академичната автономия", а близки до него преподаватели и служители организираха отстраняването на проф. Миланова. Беше свикано общо събрание, проведено скрито от медиите, на което проф. Миланова беше свалена от поста, който зае бившият шурей на Бойко Борисов - проф. Виктор Златков. Последваха уволнения в университета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови