Ген. Мутафчийски: Имахме невероятното щастие да бъдем слабо засегнати от епидемията

OFFNews 20 април 2020 в 22:11 10981 4

Ген. Венцислав Мутафчийски

Все още не е достигната правилната формулировка за разхлабване на мерките в България. По-важен е капацитетът на здравните заведения, който засега у нас е много добър.

Това заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски в интервю за БНТ.

"Пикът на заболяването наистина е около Великден и се запази тази тенденция. Обяснението е, че имаше неспазване на мерките около Цветница. Сега, може би, щяхме много по-смело да говорим какви са бъдещите планове за разхлабване на мерките, но това масово пътуване наистина ни изненада. Толкова много пъти обяснявахме какво е коронавирус, колко е опасен и се изненадах, че хората не го разбраха", заяви ген. Мутафчийски.

"Имахме невероятното щастие, поради комплексни причини, да бъдем слабо засегнати от тази епидемия, допълни той. - Имахме щастието, че тогава имахме втора грипна епидемия и се наложи да се предприемат карантинни мерки - тогава за учениците, но това изигра много голяма роля за бъдещето разпространение на заразата и даде възможност на лечебните заведения да се подготвят."

От началото на епидемията досега у нас няма заболели китайски граждани. Около сто китайци са се прибрали у нас след тяхната Нова година, но са се поставили под карантина и не е имало нито един заболял.

"В никакъв случай не е правило, че ако хора с хронични заболявания като диабет, астма и хипертония се заразят с короновирус, не могат да бъдат излекувани. Те са рискови пациенти да развият по-тежки форми на болестта и да загинат, но не е задължително. Най-възрастният пациент, когото изписахме, е жена на 86 години с множество придружаващи заболявания", посочи Мутафчийски в отговор на зрителски въпрос.

Той коментира и трагичния пътен инцидент, при който загина вчера журналиста Милен Цветков, като сподели, че е разговарял с него преди 2-3 дни. "Покани ме в неговото предаване. Толкова нелепа смърт... съзнанието отказва да го приеме. Изказвам съболезнования на близките на Милен Цветков и на цялата журналистическа гилдия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

4

Hihi1981

21.04 2020 в 10:59

Нещо пак за следващите две седмици?

13874

3

emanuilis

21.04 2020 в 00:17

Не видях никаква логична мисъл в това изказване.
„Мерките" служат за удължаване на времето на „епидемията", т.е. контролирано „горене".
Ако е имало „инцидент" по Цветница или сега, това само ще съкрати продължителността на последната.
Останалото е демагогия.

6500

2

petio01

20.04 2020 в 23:21

1. Пътуващите не са минали с бой през КПП-тата на Цветница. Пуснали са ги - сигурно от изненада. Всъщност някой не си е свършил работата и трябва да понесе отговорност. Професорът да не се прави на изненадан, а да иска оставки на полицейски началници.
2. Крайно време е Мутафчийски да започне да се отнася без ирония и сарказъм, а с уважение към журналистите. Те са връзката между него и гражданите. И работата им е да задават невинаги приятни въпроси. Такъв беше Милен Цветков, светла му памет.

3022

1

Асеганакъде

20.04 2020 в 23:03

Очевидно е, че този вирус е опасен. Как обаче да имаш уважение на управници, които ние всички знаем откъде идват, какво правят и накъде се целят. Хората просто правим напук, в такава ситуация. Писна ни. Уж не е логично, а то си е в човешката природа. Дано се опазим от тази болест и от тези дето се водят за управленски елит.