Галъп: Протестът затихна, хората не харесват президента

Марина Юнакова 18 декември 2013 в 15:12 11350 136

Галъп
Галъп

 

Протестите отслабват, хората все по-малко вярват на президента, доверието в БСП расте, а в десните партии намалява. Това е картината на общественото мнение у нас през декември, сочи проучване на "Галъп интернешънъл".

То е проведено от 28 ноември до 5 декември чрез лични стандартизирани интервюта с 1012 души.

62% от анкетираните смятат, че протестите отслабват, а 13% са на противоположното мнение. 40% смятат, че те трябва да продължат, а 43% - че трябва да спрат. 

26 % смятат, че  ако протестите продължат, те в крайна сметка ще успеят да постигнат оставка на кабинета и предсрочни избори но 47% са на обратното мнение. Преобладаваща е вярата в успеха на протеста сред привържениците на ГЕРБ и на партиите от Реформаторския блок.

22% са готови да се включат в протестите, 68% заявяват, че няма да излязат по улиците с искане за оставката на Орешарски. 39% смятат, че той не трябва да подава оставка.

Липсата на бърза оставка на кабинета и недоверието в политическата прослойка довежда до  умора и скептицизъм, коментират от "Галъп". 

Доверието към президента спада, според данните. Близо 60% е недоверието към Росен Плевнелиев срещу 30% одобрение.

"Обобщението от последните двайсет години на ежемесечни изследвания  сочи, че през 2013 г. президентската институция е стигнала нива на недоверие, които за последно са установявани в края на мандата на президента Желев. Никога в толкова ранен етап от мандата си действащ президент не е бил в толкова неизгодна позиция като обществена подкрепа", пишат от агенцията.

Сходни са изводите и за правителството. Подобни нива на недоверие са регистрирани много пъти, но рядко в толкова ранен етап - с изключение на управлението на Тройната коалиция.

Доверието в Народното събрание е под 20%, а недоверието - над 70.

Ако изборите бяха днес, 22.8% биха гласували за БСП (спрямо 21.4% през ноември), 18% биха дали гласа си за ГЕРБ (при 18% през ноември и 19,2% през октомври), 4.8% биха избрали Реформаторския блок (при 6.7% през ноември). Подкрепата за ДПС остава в рамките на 6%. 2.1% биха гласували за "България без цензура" на Николай Бареков. 39,3% заявяват, че няма да гласуват.

Песимистите се увеличават - 70% са на мнение, че положението в България става все по-лошо, 15% са оптимисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!