Физически ще отделим трамваите по Цар Борис III, обяви Терзиев във фейсбук

Пет катастрофи за дни, колите засичат мотрисите на релсите, обяви столичният кмет

OFFNews 06 януари 2024 в 11:40 5730 0

Трамвай

Снимка Столична община

След като възстановихме движението на емблематичния трамвай №5 в края на миналата година, за дни бяха регистрирани 5 пътно транспортни произшествия. Катастрофите са причинени от автомобили, които навлизат по трамвайните линии и засичат мотрисите.  

Предприемаме бързи мерки, за да ограничим транспортните произшествия по трасето на трамваите по бул. „Цар Борис III“. Ето защо физически ще отделим пътното платно от това на трамваите, написа столичният кмет Васил Терзиев във фейсбук. Така автомобили няма да могат да навлизат върху релсите, допълва той. 

Възложихме проект за обособяването на трасето като фокусът ще е в района от ул. „Райска градина“ до ухото в „Княжево“. По това трасе се движат 3 трамвая - 4, 5 и 11. В пиковите часове средно на всеки 3 минути тук преминава по една трамвайна мотриса, пише още Терзиев. 

По ремонтираното трасе трамваите се движат с по-висока скорост. Съкратихме времето за пътуване от „Съдебна палата“ до последната спирка в „Княжево“ с 10 минути - от 31 минути преди ремонта на 21 минути сега. Предстои новоремонтираният участък на релсовия път от кръстовището с бул. „Овча Купел“ до ухото на „Княжево“ да бъде включен в новата координация за движението, която осигурява „зелената вълна“ за трамваите. Това допълнително ще се ускори движението на трамваите по бул. „Цар Борис III“, пише още кметът на София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!