Филмови дейци: Един от кандидатите за директор на филмовия център е политическо лице

OFFNews 20 януари 2022 в 14:00 2195 0

Снимка pixabay

Един от кандидатите за директор в конкурса на Изпълнителна агенция "Национален филмов център" е политическо лице, което взе участие в коалиционните преговори. Подобно извличане на политическа рента от един от участниците е без прецедент - абсолютно неприемливо и недопустимо.

За това алармират филмови дейци в писмо, адресирано до Комисията по култура и медии в Народното събрание, в което изтъкват, че в коалиционните преговори са били допускани "само и единствено строго политически лица и политически експерти".

"Очакваме публична и прозрачна процедура, аргументация и система от критерии за избор на членовете на комисията за конкурса за директор на "Национален филмов център", като бъде гарантирана представителност на организациите в българската филмова индустрия", пише в писмото. 

Филмовите дейци настояват и да бъде спешно създадена съвместна работна група от експерти, граждански и творчески организации във филмовата индустрия, както и с представители на Министерство на културата, Комисията по култура и Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

В писмото се предлага заседанията на работната група да се провеждат в НС към културната комисия, за да може юристи от правната дирекция на парламента да взимат участие. 

"Безпрецедентната криза, в която се намира българското кино изисква категорични действия за промени в цялата нормативната уредба на законодателството на филмовата индустрия", призовават филмовите дейци в писмото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки