Фандъкова пак поиска асфалт по Дондуков

OFFNews Последна промяна на 20 септември 2017 в 14:02 4503 0

Снимка бТВ

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска специализираният експертен съвет на Министерство на културата да разреши ремонтът на бул. „Александър Дондуков” да бъде завършен с асфалт, а не с павета, както Националният институт за недвижимо културно наследство беше задължил Столичната община.

В официално писмо до Министерството на културата Фандъкова отбелязва, че след решението на Националния институт за недвижимо културно наследство ремонтът на бул. „Ал Дондуков” е разделен на две части.

Първата, в историческия център, която води до Ларгото и до бул. „Цар Освободител“ вече е реконструирана с гранитен паваж, отбелязва Фандъкова. „Този участък е заключен между улици, които са асфалтирани, част от него и в момента е асфалтирана, а след него бул. „Дондуков“ продължава с изпълнена изцяло асфалтова настилка. В участъка автомобилното движение е интензивно и при изпълнение на асфалтова настилка ще понижим чувствително както нивата на шум, така и запрашаването”, се посочва в аргументите на столичния кмет.

Отсечката от булеварда между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „В. Левски“ е отдалечена от традиционните исторически туристически маршрути в центъра на София, се казва в писмото на столичния кмет.

„До момента Столичната община се съобрази напълно с всички бележки и становища на НИНКН. За втората част от реконструкцията на бул. „Дондуков“, която е по-отдалечена от историческия център, молим експертния съвет на Министерство на културата да разгледа отново аргументите ни за промяна на настилката“, се казва още в писмото на Фандъкова.