Евтаназия грози кравата-беглец Пенка. Ще я спасят ли властите?

OFFNews 04 юни 2018 в 15:00 6991 4

Снимка btv

Кравата Пенка

Кравата Пенка, избягала от стадото си през май месец, е заплашена от евтаназия, тъй като е преминала границата със Сърбия и след това е върната на наша територия. С казуса се е запознал и заел дори земеделският министър Румен Порожанов.

Пенка е бременна и в момента дори нейните стопани не знаят каква ще е нейната съдба. В средата на май тя бяга от собственика си - българският фермер Иван Харалампиев, и е пресича границата със Сърбия, изминавайки 20 километра. Две седмици по-късно сръбски фермер върнал кравата на нейния собственик в България.

Днес Пенка я грози евтаназия, тъй като е избягала в страна извън ЕС. Ако кравата беше се разходила до Гърция, нямаше да има тези проблеми.

"Европейските правила предвиждат лош край за кравата Пенка, но страната ни ще търси изключение в тях, за да спаси животното от умъртвяване", каза земеделският министър Румен Порожанов, цитиран от "24 часа".

Порожанов заяви, че ще се търси начин: “Хубаво е да се направи изключение”, каза той.

Пенка в момента е под карантина и се извършват изследвания.

В сайта Change.org има и организирана петиция "Save Penka the pregnant Bulgarian cow" ("Спасете Пенка, бременната българска крава". Тя е адресирана до българските и европейските власти и за тази кауза са се подписали близо 10 хил. души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

05.06 2018 в 01:41

Каква крава, бе човек? Утре тия ще те скопят задето си погледнал малолетна котка с влажен поглед. А че сълзите ти са били от тополите - на тях не им пука.
Това са реално неадекватни изчадия.

23293

2

Стефан

04.06 2018 в 22:46

ЕС - развъдник за чиновници с радиоточки увити в папки с налудни документи, вместо мозъци.
Слушах по радиото няква главна по тия въпроси. Приказките бяха неадекватни, колкото на наркоманите от парка отсреща. Неработеща програма с изкуствен интелект.
Дебилка, казано в медицинска терминология.

10571

1

Hissarion

04.06 2018 в 15:44

ЕС - концлагер за крави.