Евросубсидиите за селските райони ще отидат главно за пътища

OFFNews 14 април 2014 в 17:21 2192 0

Снимка dfz.bg

Най-много пари от новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 ще отидат за изграждането на пътища в селските общини. Това обяви днес зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

Зам.-министърът поясни, че при подобряването на инфраструктурата в малките населени места задължително ще се полагат и инсталации за широколентов интернет по местата, където такъв не е наличен.

Друг важен елемент за общините в новата ПРСР е насочването на  внимание към спецификите на отделните населени места. Така например, ако даден регион има традиции и дадености за развитие на зимен туризъм, то приоритетни ще бъдат проекти с такава насоченост.

Общините ще разполагат с близо 630 млн. евро по новата финансова рамка на ПРСР. За да може да се осигури яснота и сигурност в работата на общините, от следващата година няма да има индикативни графици за прием по мерки от ПРСР, а направо ще се публикуват заповеди за прием. По този начин всяка община ще може да се подготви за приемите по отделните мерки.

Основен акцент ще бъде поставен и върху подхода "ЛИДЕР" като за него ще бъдат заделени 5% от общия бюджет на програмата, заяви зам.-министър Гечев.

Подходът "ЛИДЕР" цели мобилизиране на селските общности за подобряване на качеството на живот и привлекателността на районите, като се засили тяхната конкурентоспособност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews