България може да загуби 423 млн. лв. от ЕС за земеделие, агроминистерството отрича

OFFNews 02 април 2014 в 17:42 3388 0

Министерсто на земеделието и храните. Снимка: Уикипедия

България може да загуби 423 млн. лв. поради отказ на Европейската комисия да възстанови вече похарчените от държавния бюджет средства по Програмата за развите на селските периоди (ПРСР) в периода 2007-2013 г. Това става ясно от одит на главна дирекция “Земеделие” на комисията , пише вестник "Труд".

Сумата, която държавата има реален шанс да загуби, е разпределена през 2011 и 2012 г. при управлението на ГЕРБ, когато аграрен министър беше Мирослав Найденов.

Първоначалната корекция върху парите за земеделие ще бъде в размер на 120 млн. евро заради авансови плащания в особено високи размери по общински проекти за пътища и канализация през последното тримесечие на 2012 г. Втората санкция е 96,88 млн. евро заради прехвърлените над 100 млн. евро от програмата в Гаранционен фонд за фермерски кредити в края на 2011 г.

Заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев днес категорично отрече да има загуби по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г.

"Да, имаме доклади от Европейската комисия, с които тя ни пита за проекти от 2012 г. и по-специално за отпусканите тогава авансови плащания по общинските проекти. Това са пари, които са нужни на българското селско стопанство и ние ще защитаваме правата си", заяви Гечев.

Заместник-министърът допълни, че никъде в европейските регламенти не се забранява отпускането на авансови плащания по общински проекти.

Преди седмица стана ясно, че по ПРСР са възстановени само 290 млн. лв. от платени от хазната над 600 млн. лв. за изминалия програмен период. Тогава от министерството на земеделието съобщиха, че останалата част от сумата ще бъде възстановена през април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови