Евродепутат по повод кравата Пенка: БАХБ избива на място нерегистрирани коне

OFFNews 08 юни 2018 в 09:08 3313 0

Случаят с кравата Пенка е пример за това как в хората остава впечатление, че европейското законодателство е несправедливо и жестоко. А тук говорим за преценката на административни органи, като Агенцията по безопасност на храните. 

Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев по БНТ. Ние много добре знаем какво става с конете, които не са регистрирани, Агенцията ги убива на място, никой не гледа дали са заразени, дали са здрави и т.н. Този кон е бил на територията на страната примерно 10-15 години, изведнъж, когато се подаде сигнал, конят бива автоматично убиван. Това е варварство за мен, обясни Радев. 

По думите му БАБХ освен за ветеринарно-медицинската дейност, отговаря и за хуманното отношение към животните. Той припомни случая с разбит нелегален кучкарник във Варна, като обясни, че с години Агенцията по храните ходеше на проверки, казваше "ами нищо не може да направим, те не ни пускат вътре". 

През март са сключени два нови договора за обществена поръчка за два екарисажа на територията на страната за 12 милиона лева. Там, колкото повече животни, толкова повече се плаща. Радев разказа, че са получавали сигнали за неправомерно закривани екарисажи.

В даден момент си мислим - това бизнес ли е, Агенцията за това ли евтаназира тези животни?

Не може по този начин - избиваме всичко живо и проблемът е решен. Няма крава - няма проблем. Не може да мислим така.
Той обясни, че след като са взети проби от кравата, е нормално да се види животното заразено ли е или не е. В случай, че не е - "да се намери нужния начин, а не цялата страна и ЕС да се занимава с кравата Пенка и как чиновниците четат закона като дявола евангелието", коментира Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови