Евакуират с въжета моряците от Вера Су

Български капитан се качва на кораба, моряците ще бъдат настанени в Каварна и разпитани утре в Добрич

OFFNews 06 октомври 2021 в 16:05 5783 0

В ход е спасителна акция по евакуацията на екипажа на заседналия в района на Камен бряг (Яйлата) товарен кораб "Вера Су". Операцията започна в 15:40 ч. днес.

От кадрите се вижда, че моряците са изтегляни от плавателния съд с помощта на голяма мрежа, спусната от скалите към кораба, а след това и с въжета през огромните дупки в скалите.

Преди моряците беше разтоварен техният багаж. Към 16:23 ч. евакуираните са четирима. До вчера трима моряци бяха заявили желание да бъдат свалени от кораба, но е възможно днес техният брой да е по-голям. По-късно кораба напусна целия екипаж.

След евакуацията на кораба се качи български екипаж. Това се налага, за да овладее ситуацията и да не се допусне диверсия. Това е разпоредил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев след обявената по-рано днес евакуация на екипажа от страна на кораба, съобщиха от Министерството на транспортна, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

По думите на министъра първи приоритет в акцията винаги е било спасяването на екипажа и затова той е изискал още преди няколко дни да се изгради съоръжение и план за евакуация. "Това, че корабът е без екипаж в момента не е проблем, защото плавателният съд е укрепен", посочва Алексиев. Според него напускането на екипажа сега е необяснимо и поражда въпроси, защото няма промяна в условията от последните дни.

"Ние като държава сме предприели спешни мерки да определим капитан и екипаж, за да продължат действията по безопасното разтоварване и изтегляне на кораба, което без наличието на екипаж е невъзможно", е заявил Алексиев, цитиран от МТИТС.

По-рано от свои източници в прокуратурата в Добрич БТА научи, че по искане на капитана на кораба е изведен целият екипаж от девет души. Очаква се утре те да бъдат разпитани в Окръжния съд в Добрич.

От областната управа в Добрич потвърдиха за БТА, че евакуацията на целия екипаж е заявена от капитана на кораба и увериха, че за всички е осигурено настаняване и изхранване в Каварна. Отбелязаха, че предстои и разпит на евакуираните моряци.

Днес е 17-ия ден откакто товарният кораб Вера Су заседна край местността Яйлата до каварненското село Камен бряг. Корабът плава под панамски флаг, а на борда му има деветима моряци - граждани на Азербайджан и Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови