Eто как изглежда НДК два месеца преди председателството (снимки)

Невена Илиева 17 октомври 2017 в 14:06 17786 1

Снимка НДК

НДК трескаво се готви за януари 2018 г., когато ще стане домакин на Съвета на ЕС.

До 15 ноември основните строителни дейности трябва да приключат, а след това започва тестването на системите и обзавеждането на залите. Днес дворецът отвори врати за малко, за да покаже визията на реновираните зали 3, 3.1, 3,2, 7, 8, 9 и 10. От управата на най-важната културна сграда в София заявиха, че ремонтът ще бъде завършен в срок.

Ремонтът на НДК ще струва общо 45 млн. лв. „Имаме осигурени средства по две постановления, за 17 млн. лева и за 28 млн. лева. От тях една част сме изплатили на строителите, друга част стоят в специална сметка“, каза изпълнителният директор на НДК Ангел Митев.

Залите

Залите 3, 3.1, 3,2 ще бъдат основното пространство на председателството.

Зала 3. Капацитетът й е за 3000 души

Зала 3 има нов мокет, таван и облицовка, системите за вентилация и отопление също са подновени, съобщи директорът. Кабините за превод са осъвременени. Цветът на пода е решен в "европейско синьо", а от зала 3.1 (преди терасата) я разделя подвижна стена.

В 3.1 и 3.2 ще се провеждат неформалните срещи от програмата. В зала 10 ще заседават официалните лица, а основните ремонтни дейности по 7, 8 и 9 също са изпълнени. В зала 6 пък ще бъде поместен международен пресцентър. 

Зала 3.1

"Ще бъдат изградени и оборудвани офиси, за да могат делегатите да вършат работата си удобно", заяви председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

Новата визия на залите на НДК не се различава много от старата, запазена е основната интериорна линия на двореца.  

Тоалетните

Често обсъжданите от посетителите тоалетни на НДК са ремонтирани, но журналисти не бяха допуснати до тях. "Няма врати и е опасно", заяви Митев, а Велков добави, че нямало и ток.

Сигурност

С 400 камери ще се осигури наблюдението за опазване на сигурността в сградата. Общо бюджетът за сигурност е 12 милиона лева.

По време на срещите на високо ниво на булевардите, които отвеждат до НДК - бул. "България", бул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ще бъдат разположени органи на реда, които да следят допълнително за сигурността в района. 

Изкуство

Ще бъдат реставрирани картините, които украсяват стените на двореца. Те са общо 80. Дейностите по реставрация ще бъдат направени съвместно с авторите им, а тези, чиито създатели са починали, ще бъдат променени, както предвижда Законът за културно наследство, заяви Митев. Създаден е специален реставраторски екип.

Извън залите

Входът на НДК за председателство ще бъде А4. Той се намира над "Нов театър" и още не е завършен. Всички фоайета в частта на ремонта са с подменени настилки, положени са общо около 14 000 кв. м гранитогрес, каза изпълнителният директор на НДК. Нито част от мраморните настилки не е премахната, увери Митев, те са реновирани и поставени обратно. 

Осветлението също ще бъде подновено, но ще бъдат запазени и емблематичните златисти полилеи

Ще бъдат закупени и 6 нови асансьора.

Пред зала 3

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови