Quantcast

Епископ Йоан: Недостойнството на отделни хора да не се приписва на църквата

Елица Мартинова Последна промяна на 16 декември 2013 в 08:48 3204 9

Епископ Йоан

Снимка Sofia Photo Agency

Епископ Йоан

 

„Нека не се счита, че недостойнството на отделни хора може да бъде прехвърлено върху достойнството на Българската православна църква (БПЦ), чиято глава е Христос.“

За това призова пред БНТ знеполският епископ Йоан – един от двамата кандидати за поста на митрополит във Варна, които бяха избрани вчера.

Епископ Йоан получи 22 гласа, а конкурентът му – Мелнишкият Епископ Серафим получи с три гласа по-малко.

Въпреки това Йоан заяви, че не се чувства фаворит и подчерта, че изборът все още не е ясен. Той благодари на всички онези хора, които са гласували доверие на него и на опонента му Серафим.

Във връзка със скандалите около бившите двама претенденти за поста – дядо Борис и епископ Игнатий, Йоан коментира, че „църквата е богочовешки организъм“, поради което често страда от недостатъците на хората.

„Ние като нейни живи членове със своите немощи и недостатъци трябва да бъдем снизходителни към немощите на другия и строги към себе си“, каза Йона.

Той призова грешките на отделни лица да не се приписват върху цялата БПЦ. Запитан дали за участниците в скандала трябва да има наказания, той заяви, че въпросът ще бъде решен от Светия синод.

До избора на кандидатите Йоан и Серафим за поста митрополит на Варненската и Великопреславската епархия, се стигна, след като по настояване на миряните от Варна Светият синод касира първоначалния избор, който бе определил за претенденти дядо Борис и епископ Игнатий.

Около тях обаче се завъртяха вихрушка от скандали и подозрения. Последният компромат по адрес на Борис, който излезе в края на миналата седмица, показваше скандален порно клип, в който се твърди, че участва дядо Борис.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2013 в 01:22

Мелнишки епископ Серафим – 39 год. = роден в с.Зорница, Бургаско. = завършил Математическа гимназия и Лесотехническия университет. = викарий на Неврокопския митрополит. = живее в Роженския манастир.
= изключително горделив СРЕБРОЛЮБЕЦ. = страда от силна форма на зилотизъм (крайност в православното християнство, старостилство), странно примесен с любов към ПАРИТЕ . . .
-=
# Знеполски епископ Йоан – 44 год. = роден в Ямбол. = завършва музикално училище. = в 2007 г. хиротонисан за Знеполски епископ и назначен за викарий на патриарха. = специализира в МОСКВА (със Москва във труд и в бой, Партия велика води нашия победен строй) ! ! ! = ДАЛИ КГБ СА ПРОПУСНАЛИ ДА ГО ВЕРБОВАТ ? ? ? = добър оратор.
= ИЗПАДА В СТРАННИ ПСИХИЧЕСКИ СЪСТОЧНИЯ. = доста умело и в своя полза управлява имотите на Софийската митрополия ! ! ! = ИЗВЕСТЕН СЪС СВОЯТА АЛЧНОСТ. . .

16.12 2013 в 13:18

Ами явно в църквата нямат кадър, който да не е жертва на поне един от 7-те смъртни гряха; Борис на разврата, този на лакомията...

16.12 2013 в 13:11

Това до него е една мазна кожена торба, пълна със свинска мас и премръзнали картофи. Дано не съм те разбрал правилно, че го броиш за икона. Дано на следващите избори има повече критични хора с ясна позиция, за себе си, за семействата си, хора разчитащи на двете си ръце и уменията натрупани в житейския им път! Хора, които веднъж завинаги да отхвърлят месиите и вечното очакване да дойде Някой и да ги оправи. Защото останалите, ТЕ, които разчитат на поредната маргинална заявка за бащица по нищо не се отличават от тъчно-сините индо-българи, чакащи наготово помощи, соц. придобивки от бюджета, безплатен ток, вода и каквото още се сетиш!
Другото са масали.

16.12 2013 в 12:16

Тая икона до него е българска, но дано само да не носи в сърцето си някоя руска икона, както много от неговите "колеги".

16.12 2013 в 11:52

Тамън си е за у Варна! :)

16.12 2013 в 11:51

Е цъкни де, Йоанчо в цялото му "превъзходство". Декора няма значка, ако и за някои да е направо икона (декора, де) А погледа на светинята Му, е най-ценен. Не ли?

16.12 2013 в 11:46

Не ти се получи.

16.12 2013 в 11:41

Този Йоан откога не е постил?!? Баа... прасето!

16.12 2013 в 10:23

Нема нужда от коментар. Еличке, търси батьовото снимки, видно е, че писането не ти се удава.
http://tinyurl.com/Y-244-7717-anan