Експерти: Смъртността у нас не намалява

OFFNews 19 октомври 2020 в 09:33 1871 0

Трябва да има национални критерии, според които се въвеждат съответните мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус у нас. 

Проблемът е, че твърди мерки означават политически сблъсък, а ние сме в политическа криза и не е сигурно дали дори влошаването, което виждаме, ще накара управляващите ще рискуват, заяви Тихомир Безлов – експерт от Центъра за изследване на демокрацията. Според социолога Цветозар Томов обаче е възможно драстични мерки да бъдат въведени, въпреки политическите съображения срещу тях, защото нямаме друг начин да възпрепятстваме разширяването на заразата. 

„Има много спорове как трябва да се действа. Няма обявени национални критерии, говори се за регионални реакции, следват се някакви европейски стандарти, заяви Безлов. На първо място трябва да има количествени критерии, по които да се преценява, и на второ място - да се преценява какви са възможностите на местните медицински структури да издържат.

„Доколкото си спомням, от Националния оперативен щаб казаха веднъж, че работят по 23 критерия, не е лошо да ги публикуват“, посочи Цветозар Томов. Според него, ако сегашната ситуация с около 1000 заразени за ден се задържи в продължение на две седмици, трябва да очакваме минимум 3000 души в болници и 200 души в интензивни отделения. 

Интересно ми е дали Щабът може да даде отговор до къде ще може да издържи страната, при покачване на броя на хоспитализираните, не по отношение на леглата, а за разпределението на ресурсите от хора“, запита социологът. Според него тогава едни критерии биха могли да ориентират хората за това в каква ситуация е необходимо да се вземат драстични мерки. 

Средно за България смъртността е 11% по болници към 1 септември, уточни Безлов. По думите му прави впечатление, че има голяма разлика по области в някои болници в страната. За България е тревожно, че за разлика от западноевропейските и средноевропейските страни, у нас не спада смъртността, а остава на равнищата от пролетта, посочи Цветозар Томов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови