Една година затвор за мъж, предложил 100 лв. рушвет на полицаи

OFFNews 18 август 2015 в 11:15 5872 6

41-годишен мъж от Варна влиза за една година в затвора, след като призна пред съда, че е предложил подкуп на полицай и че е шофирал пиян. 

Делото се проведе по съкратената процедура по искане на защитата на подсъдимия, който е с богато съдебно минало и няколко ефективни присъди, предимно за измами. , се призна за виновен и по двете обвинения.

На 2 август след 2.00 часа сутринта той влязъл с автомобила си от ул. „Кракра“ в насрещното движение на ул. „Г. Бенковски“ във Варна и бил спрян от автопатрул. За да предотврати проверката и наказание, той предложил 100 лева подкуп на двамата униформени от сектор „Охранителна полиция“ при Първо РПУ. Полицаите отказали да приемат парите и извикали колеги от "Пътна полиция", които направили проверка на мъжа с дрегер. Техническото средство отчело съдържание на алкохол в кръвта 1.32 промила.

Мъжът бил придружен до болница „Св. Анна" в града, но там той отказал да даде кръвна проба. 

Пред съда днес подсъдимият заявил, че се признава за виновен, но се оправдал със смекчаващи обстоятелства за действията си – бил събуден от дъщеря си, която имала бъбречна криза. Излязъл да шофира след употреба на алкохол, защото търсил денонощна аптека. Тези твърдения обаче не били потвърдени пред съда, а според показанията на спътника му, който се возил в колата, двамата се връщали от рожден ден. 

Присъдата по обвинението за подкуп на длъжностно лице е 1 година и половина лишаване от свобода, но е намалена с 1/3 заради съкратеното съдебно производство. Мъжът ще трябва да плати и 500 лв. глоба.

Наказанието за шофиране след употреба на алкохол с концентрация от 1,32 промила е 9 месеца затвор, намалено на 6, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години.

Общото наказание от двете присъди, което постанови Варненският окръжен съд, е 1 година лишаване от свобода при първоначално строг режим, 500 лева глоба и лишаване от право да управлява автомобил за срок от 2 години.

Присъдата на Варненския окръжен съд може да се обжалва в 15-дневен срок, а до тогава съдът определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, с която измени досегашната – подписка. В мотивите си съдът посочва съдебното минало на подсъдимия и множеството влезли в сила съдебни актове с наказания „лишаване от свобода" - факти, които го определят като личност с повишена степен на обществена опасност.

Мярката за неотклонение може да се обжалва в 7-дневен срок пред Апелативен съд Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови