Джендър модата застигна и университетите: ВСУ ѝ посвети две магистратури

Александра Маркарян 30 януари 2018 в 17:03 11824 2

"Джендър" модата застигна и висшето ни образование. Варненският свободен университет обяви прием по две магистрърските специалности, озаглавени "Джендър политики в педагогическите дейности" и "Джендър политики и правна сигурност".

Кандидат-студенти ще се приемат в тях за учебната 2018/2019 година с "есе на общественозначима тема" (за педагогическата специалност) и събеседване (за "Джендър политики и правна сигурност"). Желаещите трябва да са завършили бакалавърска степен по която и да е специалност с минимален среден успех 4,00.

Ето как университетът разяснява какво ще учат студентите по "Джендър политики в педагогическите дейности":

"Магистърската програма „Джендър политики в педагогическите дейности” въвежда студентите в спецификата на политиките по равнопоставеност на мъжете и жените, като разглежда проблематиката главно от юридическа, психологическа и социологическа гледна точка. Тези гледни точки се съчетават с релевантни към тематиката научни области като психология на половите различия и педагогика.

Програмата има за цел да подготви магистри, които притежават специфични знания и практически умения в областта на равенството на половете. Обучението дава възможност въз основа на придобити интердисциплинарни знания да се изградят умения за осъществяване на обучение и възпитание насочено към преодоляване на стереотипите за ролята на мъжа и жената във всички сфери на обществения и семейния живот.

В процеса на обучение студентите ще придобият умения да изследват различни проблеми и явления в тяхната цялост, като прилагат инструментариума на най-малко три научни области – психология, право и педагогика".

Студентите ще учат: психология на отношенията между мъжа и жената; психологически особености на мъжа и жената; полови роли и социално общуване; психология на половите различия в педагогическата дейност; полови роли и полови стереотипи в образованието; половоролеви стереотипи и полова дискриминация.

„Джендър политики и правна сигурност”, която бе обявена като "ексклузивна" магистърска програма през 2017 г., "запознава студентите с политиките по равнопоставеност на мъжете и жените в България и ЕС. Проблематиката се представя главно от юридическа, социологическа и управленска гледна точка", пишат от ВСУ.

Сред описаните в сайта акценти в тази магистърска програма са: "европейски и национални политики по равенство на половете - gender mainstreaming (джендър мейнстрийминг)"; "джендър планиране и джендър бюджетиране"; "показатели за равнопоставеността".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови