Дуалното образование осигурява качествени кадри и спира обезлюдяването на страната

OFFNews 11 май 2018 в 15:45 2762 0

Необходимо е сътрудничество между държавните институции и общините при въвеждането на метода "учене чрез работа или дуално образование, заключиха експерти, участващи в осмото издание на конференцията „Образование и бизнес: Региони“, организирана от национална телевизия Bulgaria ON AIR на 10 май в хотел „Маринела“.

"Дуалното образование е ключов фактор за регионалното развитие на страната. То увеличава производителността на компаниите и повишава конкурентоспособността на България на европейския пазар", подчерта посланикът на Швейцария Денис Кнобел.

То може да намали безработицата, да спре обезлюдяването на малките населени места, да осигури квалифицирани кадри за бизнеса, смята той.

Посланик Кнобел определи като успешен проектът „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“ (ДОМИНО), който се реализира в България с швейцарско финансиране.

„Започнахме преди 3 години с 2 училища и 80 ученици, а днес имаме над 30 училища, повече от 1100 ученици и най-важното – над 180 компании, които са наши партньори“, коментира Негово превъзходителство Кнобел.

Все повече компании и общини въвеждат метода "учене чрез работа".

„В Габрово усилията на бизнеса дават своите резултати. Ние сме на челните места по брой издадени патенти. Децата, които проявяват интерес към специализираните паралелки с дуално обучение са близо 30% от общия им брой“, отчете кметът на града Таня Христова.

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов коментира, че местният бизнес и училищата в региона все по-честно си сътрудничат в обучението на кадри. Той е убеден, че единственият начин за промяна на образователната система е дуалното обучение.

Тази година в Пловдив се очакват над 10 нови инвеститори от България и чужбина, с което градът ще продължи да бъде сред индустриалните лидери у нас.

Според преподавателя от Американо-английската академия в София Христо Господинов образованието у нас трябва да е многоезично, а ключова роля в този процес има учителят. Той трябва да развие у децата пет основни умения: креативност; лингвистични умения (не само да говорят няколко езика, но и да мисля на тях); критично мислене; новаторство.

Друг важен фактор в изграждането на бъдещи кадри е обучение чрез съпричастност и взаимодействие между учители и ученици, смята изпълнителният директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве д-р Радосвета Стаменкова. Така децата от маргиналните групи могат да получат равен шанс за професионалното си развитие.

Експертите посочиха и общата кауза – взаимодействие между частния бизнес, държавата и образованието.

В унисон с темата на конференцията ученици-сладкари от професионалната гимназия "Велизар Пеев-Своге" представиха свои шоколадови творения.

Конференцията „Образование и бизнес: Региони“ е част от мисията на Bulgaria ON AIR и цялата Investor Media Group да насърчава и разпространява проекти в подкрепа на образованието. Следващото ѝ издание ще е през есента на 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!