Доброволците да имат предимство при кандидатстване в университетите (видео)

Симона Костадинова 27 март 2015 в 16:05 5313 1

Снимка Йоанна Кънчева

Снимка от днешната дискусия

Кандидат-студентите, които са полагали добровочески труд, да получават бонус точки при балообразуването в отделните университети.

Около тази идея се обединиха някои представители на неправителствените организации и на управляващите по време на днешната финална дискусия за законопроекта за доброволчеството, която се проведе в Театралната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

На срещата присъстваха зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, председателят на социалната комисия Хасан Адемов, Светлана Ангелова от ГЕРБ, която е работила по изготвянето на закона, евродепутатът Андрей Новаков, както и кметове на общини, представители на бизнеса и неправителствения сектор, студенти, граждани и медии.

Зам.-министърът на спорта Калин Каменов обясни пред OFFNews, че предложението за бонусите било на студенти, които са дали за пример подобни поощрителни системи в други европейски страни. 

Така зрелостниците ще могат да представят документ, че са били доброволци, който ще им гарантира определен брой точки при балообразуването.

Каменов обясни, че това е добра идея, но подчерта, че подобна промяна би могла да се случи само след изменения в закона за висшето образование и след дълги дискусии и работа по темата. 

Законопроектът, който бе дискутиран днес, е пореден опит да се създаде закон, който да уреди обществените отношения, свързани с организираното извършване на доброволческа дейност у нас.

Участниците в дискусията изразиха надежда, че този път той ще бъде разгледан и приет в пленарна зала.

В закона е предвидено за извършването на доброволческа дейност за повече от 30 дни в годината да се подписва договор. Освен това всеки организатор на доброволческа дейност ще трябва да води регистър на доброволците, които извършват дългосрочно доброволческа дейност (над 30 дни в годината) чрез него.

Ще има и общ публичен регистър на организаторите на доброволческа дейност, който се очаква да се води от Министерство на правосъдието, но от там все още на са потвърдили и е възможно тази функция да бъде поета от друга държавна институция.

Идеята на този регистър е всяка една община или друг заинтересован, който има нужда от доброволци, да може да провери кои са организациите, които се занимават с това.

В новия закон е предвидено на дългосрочните доброволци задължително да се издават идентификационни карти, които да носят по време на работата си. Така хората ще виждат от името на коя организация работи даден човек, докато е на терен, като по този начин ще се избегнат злоупотреби.

Отпаднала е идеята за издаване на идентификационна карта и на краткосрочните доброволци, тъй като това би бил допълнителен разход.

В закона е залегнала и идеята за въвеждане на доброволческа книжка, която да е подобна на трудовата книжка и с нея да се вписват всички доброволчески дейности, в които се е включил даден човек.

Тази книжка ще бъде еднаква за всички доброволчески организации, за да се избегнат фалшифицирани. Тя ще се попълва от първата организация, в която човек е извършвал доброволческа дейност, а после ще се дописват други инициативи, в които е участвал.

Новият закон предвижда още  държавата да подпомага и насърчава доброволческите дейности чрез данъчни, финансови, икономически и други облекчения и стимули. Всичко това обаче е предмет на различни закони.

Именно за това Хасан Адемов подчерта, че за да може този проектозакон да заработи добре, се налагат промени и в други закони.

"В Кодекса на труда е записано, че всеки труд е възмезден. Доброволчеството е труд, но е безвъзмезден", обясни Адемов. 

По време на дискусията беше даден пример разрешението на непълнолетните да упражняват труд, което се дава от Инспекцията по труда. 

"Не искам Инспекцията по труда да ми казва дали детето ми може да почиства с мен", посочи една от участничките в дискусията.

Беше засегната и темата дали не трябва доброволчеството да се счита като трудов стаж. 

Законопроектът е изготвен от група народни представители и най-големите неправителствени организации у нас, работещи с доброволци. Те подчертаха, че с този законопроект се поставя само началото на законодателството в подкрепа на доброволчеството.

"Проектът на закона вероятно ще претърпи промени преди да бъде внесен в Народното събрание. Ще бъдат разгледани всички предложения, които са направени по него. Трябва да се синхронизира и с други закони. Сега имаме няколко дни да го изпипаме и скоро ще бъде внесен в парламента. Дано този път бъде приет в пленарна зала", обясни Каменов.

"Всички се хващаме за малките думи в този проект, но важното е, че вчера и него го нямахме. Така че това е едно прекрасно начало", каза в края на дискусията една от участничките.

По данни на спортното министерство на днешната дискусия е имало представители на 80 различни доброволчески, граждански, младежки и неправителствени организации.

Ето и видео от днешната дискусия:

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови