До 2 г. затвор за горене на отпадъци, проверяват и кюмбетата вътре в къщите

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2019 в 12:08 2723 4

Лишаване от свобода до 2 години и глоба от 2000 до 5000 лв. за всеки, който се топли с отпадъчни масла, гуми, пластмаса и текстил в големи количества, предвиждат промени в Наказателния кодекс, които внасят днес депутати от ГЕРБ по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова. Причината е мръсният въздух. 

За по-леки нарушения е записано наказание до 1000 лв. и пробация.

Поправките гласят още, че след решение на съд, инспекторите на СО ще могат да проверяват и какво гори в кюмбетата вътре в къщите. В момента това е невъзможно и се проверява само горенето на отпадъци на открито. 

Само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на открито, съставени са повече от 20 акта, но сами по себе си те не вършат никаква работа, заяви вчера Фандъкова, като обясни кое е предизвикало настояването ѝ да се инкриминира горенето на отпадъци. 

Нерегламентираното горене на гуми и отпадъци се увеличава всяка година. Нарушителите виждат, че няма адекватни наказания и затова си позволяват да горят в печките си всякакви боклуци. От комините излиза сиво-черен дим, заяви Мария Панчева от Инициативен комитет "Подкрепа за "Красна поляна" по Нова тв. „Полицията и ние от район „Красна поляна” от два месеца имаме мобилни групи, които реагират веднага на нерегламентирано горене. Имаме 7 такива случая, които са особено опасни. Единият от тях беше горене на гуми. Наистина трябва да има мерки, които да инкриминират такива запалвания. Трябва нарушителите да носят наказателна отговорност”, коментира Иван Чакъров, кмет на „Красна поляна”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1910

4

Georgi Gracata

10.12 2019 в 16:00

Създайте икономически лостове,които да върнат дошлите да търсят препитание в София по родните им места. Неграмотноста превърна хората във волове,а природата иска разумни същества,които да я пазят,да сеят,а не да горят отпадаци за да си сготвят и стоплят.

11256

3

mendi

10.12 2019 в 14:46

Супер! Само не се изяснява каква е класификацията на "отпадъци",! Сега тия дето се греят на пелети ше го закъсат ли, защото пелетите са от отпадъчна дървесина?
Пък и как ще ми ровят из нас без заповед за обиск???

2000

2

Biser

10.12 2019 в 12:47

Да се вземат мерки, крайно време е! Защото това, което го дишаме не е въздух!

8015

1

stob

10.12 2019 в 12:41

Браво ! Най-после! Нека тия недобросъвестни граждани,които тровят всички ни с горенето на всякакви боклуци-гуми,пластмаси,стари масла и прочие да знаят,че ще има строги наказания и солени глоби за престъплението което вършат!Никаква милост за тия престъпници! Надявам се,че Общинските инспектори ще бъдат на ниво!