До 10 хил. лв. глоба може да отнесат организаторите на патриотичното хоро в Рила

OFFNews 12 август 2018 в 17:09 7438 0

До 10 хил. лв. глоба може да отнесат организаторите на хоро в Рила, където участници в събитието нагазиха до кръста в едно от Седемте рилски езера. 

В събота снимка на танцьори в народни носии, нагазили в езерото Близнака, разгневи стотици хора в социалните мрежи. Влизането в езерата и реките на Рила е строго забранено. 

От Дирекция „Национален парк Рила“ съобщиха, че започва процедура за налагане на административни наказания и санкции за неспазване на режимите в защитената територия.

За 11 август е било издадено разрешение за провеждането на събитието за най-дълго хоро в района на циркуса на Седемте Рилски езера. Дирекцията е издала разрешение за заснемане на сцени от филм, като в заповедта на директора на парка са дадени изрични указания за начина на провеждане на снимачните дейности и организацията им.

Заповедта не е била спазена, уточняват от дирекцията и допълват, че са били извършени нарушения на Закона за защитените територии, плана за управление на парка и установените режими и норми в парка.

На организаторите на събитието – Фондация „Нашият дом е България“, във връзка със заснемане на филма „Нашият дом е България“ ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност за неспазване на поставените условия по издадената съгласувателна заповед на директора на парка.

При установяване самоличността на участниците в нарушението, които нерегламентирано са навлезли в езеро „Близнака“, също ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност.

За юридически лица Законът за защитените територии предвижда налагане на имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв., а на физически лица – глоба, като минималната е в размер от 5 до 100 лв., а максималната от 500 до 5000 лв.

Вчера служителите на парка не допуснали нерегламентирано навлизане на моторни превозни средства в защитената територия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови