Патриотично ли ви е? Вандали с носии нагазиха в Бъбрека

OFFNews 11 август 2018 в 18:27 61288 7

Снимка Асен Великов

Снимка на танцьори в народни носии, нагазили в езерото Бъбрека, разгневи стотици хора в социалните мрежи.

Моментът е запаметен от известния етно-фотограф Асен Великов:

Днес в парк "Рила" се изви най-голямото планинско хоро с носии от 7-те етнографски области у нас, а организаторите от националната инициатива "Нашият дом е България" избраха голямата поляна край петото от Седемте рилски езера -Бъбрека, където да се опитат да поставят рекорда.

По всичко личи, че действително е издигнало "националното самочувствие" на група участници в събитието. Те са решили, че е добра идея да се потопят в ледените води на езерото Бъбрека.

Правилата на парк "Рила" обаче строго забраняват "къпането в реките и езерата". Това е така не само заради ниската температура на водата, но и защото планинските езера нямат този капацитет да се самопречистват и всяко замърсяване може да окаже ефект върху екосистемата.

Друг кадър, публикуван от Кирил Гроздев във Фейсбук, показва как част от гостите на парка са решили да се придвижат до уреченото място:

 И двата кадъра предизвикаха лавина от гневни коментари в социалните мрежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6023

7

proneed

12.08 2018 в 17:14

Всяка година стотици хора от бялото братство ходят за по един месец да живеят на палатки горе на езерата. Вярно е, че се хранят на едно място. Вярно е, че ишкат и ашкат в определените за целта места, НО! това голямо НО ми лази по нервите! Заради тях печелят мутрите! как? Ами като им носят багажа, който е около 4-5 чувала с дрехи, палатки и дюшеци. Няма значение дали с лифт или на кончета. Парите ги прибират мутрите. Трябва да видите сами какво изживяване е когато се возиш на лифта и отдолу бръмчат джиповете. аромата е неповторим. Прах и изгорели газове сред гора. Да се чудиш на планина ли си или в града. Питам се, Дънов навремето как е отивал там?

20696

6

Новак

12.08 2018 в 12:46

“Какво толкова е станало” ли? Нарушен е закона!
“Някой пил една бира и седнал зад волана” - какво толкова е станало- това е само една бира. “Някой изпреварвал на забранено” - какво толкова е станало - той е видял, че няма насрещно движение . “Някой карал със 120 вместо с 90 “ - какво толкова е станало - пътят е бил прав. От такива малки “ какво толкова е станало” хиляди семейства в България са зачернени всяка година - един малък град.
“Хората на Цеко поизсекли още малко дървета“ - какво толков е станало - в Пирин има много гора. И така концесята е станала почти двойна. “Някой откраднал няколко хиляди” - какво толкова е станало - еврофондовете са милиони. И следващия път този вече ще краде милиони.
Ето от такива “какво толкова е станало” сме най-бедната държава в Европа. Всички плачем, че няма съдебна реформа. Но тя първо трябва да стане в главите ни като забравим тези малки “какво толкова е станало”

77927

5

El Commandante

12.08 2018 в 10:19

Аз не разбрах пикали ли са вътре или кво та са замърсили?

6000

4

Стефан Д

12.08 2018 в 09:40

До ПешУ: Много ясно е написано в статията къде е проблема. Просто е забранено! Даже е обяснено защо е забранено! Толкова!

12335

3

ПешУ

12.08 2018 в 08:58

Какво толкова е станало?! Какво означава 'вандали'? Строшили са нещо, или са го повредили? Замърсили природата повече от десетките хиляди хапващи вафли и направили 'пешеходна магистрала' в района? Или някого го дразни българското знаме и носия? А за другите 'вандали' с автомобилите - аз си се качвам с лифта, ОБАЧЕ има строго регламентирано докъде може да се качваш с автомобил. И както виждам - на снимката хората си карат съвсем по разрешеното... Та къде е проблемът - в българската носия и знамето?

20696

2

Новак

12.08 2018 в 08:03

Много ме е яд, че като прояви на патриотизъм и родолюбие се смятат най-вече веенето на байраци и обличането на народни носии. Мога да си представя и какво е останало в планината след тази патриотична проява.
А родолюбие може да е и просто да не цапаш навсякъде около теб. Патриотизъм е не да пееш химна като някаква естрадна песен по повод и без повод, а да работиш заедно и с тези които не харесваш, да не се делиш винаги на наши и ваши.

5300

1

квазимодо

11.08 2018 в 19:05

по скоро '" група олигофрени нямащи представа какво правят"
ама нали е демокрация. А и понеже у нас всичко може , а твърде наложително някои да им направи торсио на тестикулите