Днес е денят на Св. Климент Охридски, Софийският университет празнува

За имен ден черпят всички с 'милостив' в името

OFFNews 25 ноември 2017 в 07:11 12840 0

Православната църква чества днес деня на Свети Климент Охридски. Имен ден празнуват Климент и Климентина.  Името е с латински произход и означава "милостив". 

Св. Климент е един от учениците на светите братя Кирил и Методий. Той участва в тяхната великоморавска мисия. След смъртта на Кирил (869 г.), той придружава Методий от Рим до Панония и Великоморавия, а след неговата смърт (885) заедно с Горазд застава начело на борбата против немското католическо духовенство.

Принуден да напусне пределите на двете западнославянски княжества, след 885 заедно с Наум, Горазд, Сава и Ангеларий се отправя на изток и през Белград пристига в България. Тук бил посрещнат много радушно от княз Борис I (852-889) и изпратен за учител в югозападните български земи - областта Кутмичевица. Установил се в Охрид (откъдето е наречен и Охридски) и създал Охридската книжовна школа. За 7 г. (886-893) Климент Охридски успява да подготви 3500 ученици.

Климент Охридски е създател на кирилицата, както и на пространните жития на Кирил и Методий. В книжовното му дело се включват и около 75 поучителни и похвални слова. Православната църква почита Св. Климент Охридски като един от светите Седмочисленици. 

Името на Св. Климент Охридски носи и българската полярна база на остров Ливингстън. 

Софийският университет е наречен на неговото име при основаването си през 1888 г. 

Днес най-старото ни висше училище ще отбележи своя патронен празник с академично тържество. То ще започне в 8 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Софийския университет (пл. "Св. Неделя" №19), където ще бъде отслужена празнична утреня и божествена света литургия. След службата литийно шествие ще се отправи към паметника на свети Климент Охридски.

В 11 часа Академичният съвет на Софийския университет начело с ректора проф. Анастас Герджиков ще поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски. Академичното тържество ще се проведе в Аулата на Софийския университет. 

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общност по повод празника. Деканът на Факултета по химия и фармация акад. Петър Кралчевски ще изнесе академично слово на тема: "Само-организация на колоидни частици и молекули". Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2016 г. до 25 ноември 2017 година.

В рамките на церемонията ще бъдат връчени Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2017 г.; Годишните награди на Алма матер за учебната 2017/2018 г., Годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово; Годишната стипендия на името на Надежда Дженева за студент от профил „Радио“ на Факултета по журналистика и масова комуникация; Годишната стипендия съвместно с Българската национална телевизия на името на д-р Младен Младенов за студент от профил „Телевизия“ на Факултета по журналистика и масова комуникация; Годишната стипендия за студентски постижения в радио или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков; Годишна стипендия на името на доц. д-р Вероника Вълканова за отличен успех и студентски постижения в областта на педагогиката на масовата и художествената комуникация.

Академичното тържество ще завърши с кратка музикална програма на хора на Националната гимназия за древни езици и култури. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови