Директорът на ловешкия зоопарк наказан със забележка за убийството на ягуара Алонсо

OFFNews 21 август 2014 в 15:05 3525 0

Символичното наказание забележка плучи директорът на ловешкия зоопарк д-р Феодор Вацов заради убийството на ягуара Алонсо.

Заповедта за наказанието е на кмета Минчо Казанджиев. С нея той наказва и стрелеца с последно предупреждение за уволнение. Наказанията бяха съобщени от зам.-кмета Пламен Петков.

Ягуарът избяга от клетката на 3 август, след като служител на зоологическата градина забравил вратата й отворена. На следващия ден животното бе застреляно. Първоначалното обяснение беше, че е бил направен опит за упояването на ягуара, но впоследствие се разбра, че такъв не е имало.

"Много мислехме дали да не го уволним дисциплинарно, но това е един от най-стриктните работници в зоопарка и затова му бе поверен секторът на хищниците. Съобразявайки се и с това, че е млад човек, решихме да му дадем още един шанс. Това е грешка, небрежност на човек, която може всеки да допусне", каза зам.-кмета.

По препоръка на комисия от МОСВ и РИОСВ - Плевен работникът, забравил вратата на клетката отворена, е преместен в сектор "Птици".

В изпълнение е и предписанието при бягство на хищник, по преценка на ръководството и при невъзможност за справяне със ситуацията, да се търси съдействие от други зоопаркове или специалисти, които имат опит със залавянето на диви животни.

До две седмици зоопаркът ще има и далекобойна пушка за упояване.

Когато ягуарът е избягал, е имало три пушки за упояване, с обсег 30-40 метра. Новата ще бъде с обсег от 100 метра и ще струва между 3000 и 5000 лева.

Оградата на зоопарка се почиства от храсти и дървета във вътрешната и външната страна, което е друго предписание от МОСВ и РИОСВ - Плевен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови