Quantcast

Ягуарът Алонсо застрелян, защото от зоопарка нямали пушка за упояване

ОFFNews Последна промяна на 13 август 2014 в 21:03 3645 9

Проверката на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за избягалия от ловешкия зоопарк и по-късно застрелян ягуар Алонсо показа, че животното е убито без да е направен опит за упояване му.

Ягуарът избяга от зоопарка на 3 август. Над шест часа около 50 души издирваха животното. В крайна сметка той бе застрелян от ловеца Денко Цанков.

След като Алонсо бе застрелян, кметът на Ловеч Минчо Казанджиев каза, че ловците са имали готовност да използват пушка с упойващи стрелички, но не стреляли с нея, защото ягуарът така и не се появил на открито място.

МОСВ и екоинспекцията в Плевен започнаха проверка на зоопарка в Ловеч. Прокуратурата също се зае със случая.

Проверката на МОСВ обаче показва, че ловешкият зоопарк не разполага с пушка с далечен обсег за упояване на животни, която е била необходима, за да се залови избягалия от клетката си ягуар, пише "Труд".

Миналата седмица от екоинспекцията в Плевен обясниха, че проверяват периодично зоопарка, включително дали има упойващи вещества. При инспекциите такива имало, категорични са те.

Установено е още, че Алонсо е излязъл от клетката си, след като гледачът, който влязъл да я чисти, оставил две врати отворени.

Въпреки всички открити нередности обаче наказани няма да има.

"В случая се касае за човешка грешка. За допускане на инциденти с човешки грешки Законът за биологичното разнообразие не предвижда санкции", обясниха от МОСВ. Наказанието за пазача е, че ще бъде преместен от сектор "Хищници" в сектор "Птици".

Неговото обяснение защо е оставил вратите отворени е, че сутринта му се случил инцидент и бил ядосан и разсеян.

От МОСВ са препоръчали на управата на зоопарка да купи пушка за упояване с далечен обсег. Освен това ръководството на зоологическата градина трябва да въведе нови правила в случай на бягство на животно. Те трябва да предвиждат и "действия със специалисти, които имат опит в улавяне на животни".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.08 2014 в 15:03

Как изобщо продължава да съществува и работи този полу-нелегален зоопарк с толкова много нередности?!

14.08 2014 в 10:30

А, глоба,защо не затвор за ловеца Цанков, който може би е извършил престъпление застрелвайки рядък вид без разрешение??????
Все пак е можел да откаже да дръпне спусъка! Какво е това безхаберие, викна ли го и стрелял без да се замисли.

14.08 2014 в 07:30

Ако нямаха и пушка... не ми се мисли. Иначе парички за четвърта яхта на Доган има...

14.08 2014 в 07:29

Ubiici i nekadarnici!Zatvorete tozi zatvor za jivotni!Myastoto im e v prirodata,a vasheto v zatvora!Golemi globi i uvolneniya,a ne premestvane!

14.08 2014 в 03:58

"хубавото животно си отиде невинно" - не, хубавото животно си отиде СВОБОДНО!

14.08 2014 в 02:35

Ма иначе имаме велика натовска армия, и велики еврокомандослета. Да пребият 90 годишни спящи старци с шокови гранати могат, а да скочат срещу 20 кила мачЕ с някой кирлив "Букет" - не им стиска.
Да, за който не знае. Това е един фишек, нещо като голяма конфета, който изстрелва няколко метра мрежа, с тежести по края. Покрива гонения, и веднага го прави на вързоп, който вече не може ни да се бие, ни да бяга.
Шибана държава, която не умее да озапти даже една гладна котка.
Заеб...

14.08 2014 в 00:25

Съжалявам, че преди да избяга не е разкъсал гръцмуля на тъпия гледач! Жалко за красивото животно!

13.08 2014 в 21:16

Имали са стрелички, но не са имали специални далекобойни пушки с упойка. Стреличките, които те имат, вършат работа, ако животното е вече в клетката и трябва да го приспят за някаква цел. За залавяне не стават, защото трябва човек да се приближи на 4 метра, за да има ефект от стрелата и да чака 10 минути, за да се упои животното.

13.08 2014 в 21:15

И тогава лъгаха и сега продължават. Обаче хубавото животно си отиде невинно. Това му се вика "човещина". Тъпи селяци!