Директорът на БАБХ: Няма да се върне старият модел на работа на ГКПП Капитан Андреево

OFFNews 10 октомври 2022 в 08:55 1373 0

Христо Вълчанов

Снимка Скрийншот

Христо Вълчанов, директор на БАБХ

На ГКПП „Капитан Андреево“ няма да се върне старият модел на работа, заяви по bTV Христо Вълчанов, който беше назначен миналата седмица за изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на мястото на отстранения проф. Христо Даскалов.

Благодарение на служебното правителство, ние сме предприели много спешни мерки, за да осъществим нормален трафик на тировете през „Капитан Андреево. Към момента вървят няколко процедури, създали сме междуведомствена група, уточни Вълчанов.

Той обясни още, че само части от този граничен пункт ще бъдат обявени за обект на националната сигурност и тогава достъпът до съоръженията на БАБХ ще бъде филтриран от ДАНС.

Аз не съм избрал тази фирма („Евролаб 2011“). Имаше напълно прозрачен конкурс по Закона за обществените поръчки по този конкурс можеха да кандидатстват абсолютно всички фирми. Когато е обявен конкурсът, все още държавата нямаше готовност да поеме тази дейност. Ние нямаме акредитирана лаборатория, която да разполага с необходимия капацитет и да поеме работата на фирмата „Евролаб 2011“, коментира той.

Христо Вълчанов уточни, че последният договор с частната фирма е подписан от негов заместник в деня, в който той е бил отстранен – 31 декември 2021 г. Оттогава Вълчанов бил в болничен, тъй като бил разстроен от уволнението, за което разбрал от медиите.

Вълчанов беше уволнен като директор на БАБХ от кабинета „Петков“.

Разплитането на казуса с дейността на фирмата „Евролаб 2011“ по фитосанитарния контрол на вноса на селскостопанска продукция през ГКПП „Капитан Андреево“ започна през май, когато стана известно, че на проф. Даскалов е бил предложен подкуп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови