Диана Ковачева с орден от Елизабет II за борбата с корупцията

ОFFNews 25 юни 2014 в 13:08 3639 4

Бившият министър на правосъдието от кабинета "Борисов" Диана Ковачева получи от британската кралица Елизабет II званието "Член на Ордена на Британската империя".

Ковачева е удостоена с високата титла заради "неуморните си усилия в борбата срещу корупцията, за работата ѝ за създаване на по-прозрачна и независима съдебна система, и стремежа ѝ да гарантира върховенството на закона", съобщиха от британското посолство.

Орденът е признание и за усилията на Диана Ковачева в Асоциация „Прозрачност без граници”, на която бе директор, за подкрепа на прозрачността и почтеността по отношение на въпроси от сериозен обществен интерес.

В съобщението на посолството се посочва, че по времето, в което Ковачева бе министър на правосъдието, бе приет Законът за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност. Отбелязва се и работата ѝ към налагане на стандарти за младежко правосъдие и ангажираността ѝ с проблемите на британски граждани, собственици на имоти в България, както и наблюдението на строежа на магистрала Тракия и организирането на кампании срещу купуването на гласове по време на службата й в "Прозрачност без граници".

Диана Ковачева ще получи указ, подписан от Нейно Величество Елизабет II, и почетен орден, връчен от британския посланик Джонатан Алън по време на официална церемония в резиденцията на посланика в София. 

Званието „Член на ордена на Британската империя” се връчва за значими постижения или изключителни заслуги към обществото, които биха били пример за останалите.

Орденът е учреден през 1917 г. от крал Джордж V и има пет степени, като първата е член на ордена, а най-високата - рицар или дама на големия кръст на Ордена. 

Днес Орденът на Британската империя е рицарски орден на британската демокрация. Единственият критерий за присъждането му в наши дни е ценен принос в широк кръг от сфери. Граждани на други държави също могат да бъдат удостоявани с почетно звание за заслуги към Обединено кралство и британския народ. В наши дни Орденът на Британската империя има над 100 000 членове по целия свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови