Диана Ковачева с орден от Елизабет II за борбата с корупцията

ОFFNews Последна промяна на 25 юни 2014 в 13:08 3106 4

Бившият министър на правосъдието от кабинета "Борисов" Диана Ковачева получи от британската кралица Елизабет II званието "Член на Ордена на Британската империя".

Ковачева е удостоена с високата титла заради "неуморните си усилия в борбата срещу корупцията, за работата ѝ за създаване на по-прозрачна и независима съдебна система, и стремежа ѝ да гарантира върховенството на закона", съобщиха от британското посолство.

Орденът е признание и за усилията на Диана Ковачева в Асоциация „Прозрачност без граници”, на която бе директор, за подкрепа на прозрачността и почтеността по отношение на въпроси от сериозен обществен интерес.

В съобщението на посолството се посочва, че по времето, в което Ковачева бе министър на правосъдието, бе приет Законът за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност. Отбелязва се и работата ѝ към налагане на стандарти за младежко правосъдие и ангажираността ѝ с проблемите на британски граждани, собственици на имоти в България, както и наблюдението на строежа на магистрала Тракия и организирането на кампании срещу купуването на гласове по време на службата й в "Прозрачност без граници".

Диана Ковачева ще получи указ, подписан от Нейно Величество Елизабет II, и почетен орден, връчен от британския посланик Джонатан Алън по време на официална церемония в резиденцията на посланика в София. 

Званието „Член на ордена на Британската империя” се връчва за значими постижения или изключителни заслуги към обществото, които биха били пример за останалите.

Орденът е учреден през 1917 г. от крал Джордж V и има пет степени, като първата е член на ордена, а най-високата - рицар или дама на големия кръст на Ордена. 

Днес Орденът на Британската империя е рицарски орден на британската демокрация. Единственият критерий за присъждането му в наши дни е ценен принос в широк кръг от сфери. Граждани на други държави също могат да бъдат удостоявани с почетно звание за заслуги към Обединено кралство и британския народ. В наши дни Орденът на Британската империя има над 100 000 членове по целия свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.06 2014 в 14:42

Законът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество е заслуга на екипа на Маргарита Попова, а не на това недоразумение. Другото е долна манипулация.

25.06 2014 в 13:50

А за Боко няма ли орден?! От обида ще се разрИве като пИдал...

25.06 2014 в 13:50

Какво става тука бе?!?!?!
Уж правителството на ГЕРБ беше "мафиотско","мутренско","полицейско","диктатура" и какви ли не квалификации още от Станишев,Местан,Бисеров,Цонев,Пеевски и всякаква друга политическа ИЗМЕТ.А се оказа че в Европа награждават с ордени за борбата с корупцията и престъпността,само министри на ГЕРБ(Цветанов,Ковачева),а на правителството на "честните" и "лоялните" с премиер Олигарски,само наказания и шамари.И никой не еВава за слива в Европа?!?!?!
Аз съм удивен,защо ли е така?

25.06 2014 в 13:26

без коментар. :)