Диана Ковачева: Парламентът трябва да отмени назначението на Марковска

21 ноември 2012 в 09:09 1571 0

Диана Ковачева, министър на правосъдието. Снимка: БГНЕС
Диана Ковачева, министър на правосъдието. Снимка: БГНЕС

Парламентът трябва да отмени своето решение за назначаването на Венета Марковска на поста ѝ конституционен съдия.

Това каза пред БНТ правосъдният министър Диана Ковачева.

Според нея откриването на нова процедура за избора на член на Конституционния съд от парламентарната квота, е правилно, но парламентът би трябвало да отмени предходното си решение, с което беше избрана Венета Марковска.

Ковачева е категорична, процедурата трябва да се развие с представяне на кандидатите, като има и изслушване, за да се спази публичността. "Имаше последици от факта, че предишното изслушване не мина добре", коментира министърката. Според нея в процедурата е важно задаването на въпроси от депутатите.

Венета Марковска все още е със статут на съдия. Искането ѝ за излизане в пенсия трябва да бъде гласувано на следващото заседание на ВСС в четвъртък. Относно оставката на съдийката преди седмица Ковачева обясни, че подаването на оставка пред председателя на ВАС не е достатъчно, защото решението трябва да бъде взето от ВСС. Тогава членовете на ВСС я гласуваха, но с уточнението, че Марковска трябва да напусне поста си във ВАС, след като бъде назначена за конституционен съдия, което не стана.

Казусът "Марковска" и симптоматичен. Съдебната система трябва да реагира своевременно при наличие на съмнения за конфликти на интереси, каза още Ковачева.  Тя смята, че магистратите трябва сами да формират отношение на нетърпимост към конфликт на интереси, а не случаите да стигат до медиите и да се развиват в скандали. 

Ако искането на Марковска за излизането ѝ в пенсия бъде гласувано от ВСС, етичната комисия към съвета няма да може да разгледа случая, за да прецени има ли конфликт на интереси в изнесените от прокуратурата данни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews