Депутатка учи възрастни в Хасково да не вярват на ало-измамници

OFFNews 23 февруари 2019 в 10:20 2855 0

В Хасково бе проведена първата среща от кампания за превенция на ало-измамите по инициатива на депутата от ГЕРБ Евгения Ангелова. 

Ангелова постави начало на кампанията си "Заедно срещу ало-измамниците" днес, на Световния ден в подкрепа на жертвите на престъпления, на среща с членовете на сдружение "Диабет 2012".

Пред десетките, предимно възрастни хора, народният представител съобщи, че при телефонно обаждане те не трябва да се поддават на паника, а да запазят спокойствие, да споделят с близките или съседите, да сигнализират полицията на тел. 112.

През 2018 г. случаите на телефонни измами в България са 1 100, т.е. средно по трима души на ден стават жертва на телефонните измамници. Над 5 милиона лева са попаднали в ръцете на престъпниците само за 2017г., съобщи Евгения Ангелова.

Инициативата е в подкрепа на кампанията МВР за превенция и предотвратяване на телефонните измами.

В хода на дискусията служител на МВР Хасково съобщи, че в момента най-актуалният "сценарий" е "съдействие на полицията". Униформеният разигра пред хората няколко варианта за действие при обаждане по телефона, както и сценариите, по които стават измамите.

Ангелова заяви, че целта ѝ е да стигне до всяко малко селище, защото щетите от тези престъпления са не само материални. "Психологическите травми са много сериозни и именно затова смятам, че моята кампания трябва да продължи", заяви тя. "Заедно срещу ало-измамниците" ще продължи по график в Хасковска област. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!