Денков отрича да планира затваряне на университети

OFFNews 12 март 2022 в 17:50 1406 0

Снимка БТА, архив

Николай Денков

Няма да затворим нито едно висше училище в България, увери министърът на образованието акад. Николай Денков ден, след като судентски съвет на трето висше училище в България изрази несъгласие с предложението му за обединяване на университети.

Трети студентски съвет застана срещу идеята за обединяване на университитети на Денков

"Всеки университет е ценен с натрупания опит и с преподавателите си. Студентите ще се обучават по същите учебни планове, по които са приети, и ще получат дипломи от университета, в който следват в момента", казва още Денков по радио К2.

Досегашният му план предвиждаше 5 софийски висши училища да станат университет по технологии, 6 филиала да се превърнат в образователен университет, а изкуствата да са под обща шапка.

МОН обяви плана си за обединяване на университети

Министърът обаче подчертава, че са необходими реформи за повишаване на качеството на висшето образование в България, а именно в акредитацията и в атестирането на преподавателите.

Всичко това щяло да стане с промени в закона, подготвени съвместно с ректори, казва Денков. Щели да се осигурят и стимули за добрите в работата си - по-добра материална база, по-високо заплащане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!