Трети студентски съвет застана срещу идеята за обединяване на университитети на Денков

Александра Маркарян 11 март 2022 в 18:20 3418 1

Трети студентски съвет застана срещу намерението на министъра на образованието акад. Николай Денков да обединява държавни университети в България.

МОН обяви плана си за обединяване на университети

Позицията на студентите от Лесотехническия университет бе разпространена тази вечер. Тя е подписана от председателя на Съвета Матей Ботев. Адресатите ù са президентът, премиерът, председателят на парламента, на образователната му комисия и членовете ù, на лидерите на парламентарните групи, националният омбудсман, еврокомисаря по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, министъра на образованието и науката, председателя на Съвета на ректорите и на Националното представителство на студентските съвети

Преди нея отрицателно становище и готовност за протести изразиха студентските съвети на Висшето училище по телекомуникации и пощи и Минно-геоложкия университет.

Публикуваме пълния тест на позицията на Студентския съвет на ЛТУ.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Обръщаме се към Вас с обща позиция на Студентския съвет (СС) на Лесотехническия университет (ЛТУ) като представляващи студентската общност на Университета, за да изразим своето несъгласие със заявяваните намерения на министъра на образованието и науката – акад. Николай Денков, настойчиво популяризирани чрез медиите сред обществеността за преструктуриране чрез обединяване на различни висши училища.

Идеята на министъра на образованието и науката за обединяване на университети беше представена официално на заседание на Съвета на ректорите на висшите училища на Република България, проведено на 22.02.2022 г. На следващия ден (23.02.2022 г.) министър Н. Денков покани на среща председателите на студентските съвети, на която също заяви намерението си за сливане на висши училища и изтъкна възможните предимствата на такава реформа.

На срещата ни с акад. Денков не чухме добре обосновани аргументи, а предимно общи положителни очаквания от обединението. Разбра се, че предстои независим външен анализ. Беше ни обърнато внимание за очаквано манипулиране от нашите ректори, те се ръководили от своите интереси, но ние трябвало да се доверим на доводите на министъра. С това акад. Денков показа недоверие към ректорите, подценяване на техните и нашите способности за оценка, ценностна система и морал. Подобно отношение буди у нас сериозни съмнения в искреността на министъра. Като произлизащ от академичните среди, той трябва добре да разбира огромните рискове от подобна недобре обоснована реформа. Тя може да доведе до непоправими вреди не само за висшето ни образование, а и за цялостното обществено развитие на страната.

Ние сме на мнение, че акад. Денков е достатъчно интелигентен и вярваме, че ще преоцени прибързаните си и настойчиви намерения за самоцелно обединяване на университети.

ЛТУ е национално утвърден образователно-научен център, с мисия да осигурява висококвалифицирани специалисти с висше образование, както и да развива научно-изследователска и внедрителска дейност в областите на професионалните направления "Горско стопанство", "Общо инженерство", "Науки за земята", "Ветеринарна медицина", "Растениевъдство", "Растителна защита", "Туризъм", "Администрация и управление". Със своя високо ерудиран академичен състав от национално изявени и международно признати преподаватели и учени ЛТУ осъществява кадровото обновяване и научното обслужване на основни отрасли за страната и техните сектори – горско стопанство, дървообработваща и мебелна промишленост, инженерен дизайн, екология и опазване на околната среда, ландшафтна архитектура, земеделие, ветеринарна медицина, алтернативен туризъм и др. На проведената среща с министър Денков нямахме възможност да поставим някои важни въпроси, които са следните:

- Защо първо се лансира, и то настоятелно, идеята за обединяване, а после се мисли за анализ и евентуалните последствия? Защо избирателно се изтъкват само позитивни, но голословни очаквания? Това не създава ли впечатление, че замисълът е друг и нещо се укрива от нас?

- Как ще се изгради добра репутация на евентуалната мегаструктура и колко време би отнело това?

- Какви са гаранциите за разпознаваемостта на дипломите от един нов "Общ университет" и как ще се запази тяхната уникалност и признаване на световната карта, така както ни го осигуряват дипломите от Лесотехническия университет?

- Какви ще са последствията за административното обслужване на студентите, докторантите, преподавателите и служителите, които нашият Университет непрекъснато усъвършенства?

- Откъде ще се намерят и кои ще са независимите експерти, които ще направят нужния анализ? Те ще познават ли спецификата на нашата академична среда? Какво ще бъде доверието ни и на обществото ни към тях?

- Какво ще се случи с преподавателите ни и с материалната база на Лесотехнически университет? Няма ли други форми за рационално използване и споделяне на ресурси?

- Как едно ръководство „шапка“ се разбере и решава многообразните и специфични проблеми и задачи на най-различни професионални направления и специалности?

- Защо никой досега не се сети за специфичния академичен дух на всеки университет, изграждан от поколения преподаватели и техни възпитаници? Даваме ли си сметка, че този дух се пренася и оформя каузата на цели професионални гилдии в реалния стопански живот?

Ние от Студентския съвет на Лесотехническия универстет открито заявяваме нашето несъгласие за окрупняването на университетите. Тъй като ние смятаме, че Лесотехническият университет си е изградил име през годините, има специалности, които са уникални и ги няма никъде другаде у нас.

Принудителното сливане на университети, без да се даде възможността на тях самите да го решат доброволно, показва, че ние сме оставени без право на избор. Вярваме, че разумът ще надделее и ще успеем да съхраним историята, традициите и идентичността ни. Ако ли не, ние, настоящите студенти и също така бившите възпитаници на Лесотехническия универстет, обединени и сигурни в решението си, сме готови на протестни действия. С оглед на това, че предложението за обединяване и преструктуриране на държавните висши училища в страната е във фаза на обсъждане към настоящия момент, ние - представителите на студентите, избрахме да се обърнем към Вас, за да Ви информираме, че няма да останем безучастни и смятаме, че е от изключително значение да информираме обществеността за своята позиция. Приемаме това като наша мисия, защото от това зависи не само нашето и Вашето бъдеще, но и бъдещето на всички граждани на Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1200

1

Vas_sashk

11.03 2022 в 20:42

Ми те и съветите от 3 ще станат 1 и 2/3 от празнодумците ще трябва да седнат да учат вместо да се правят на съветници