Денков: Общината бяга от отговорност за липсата на места в детските градини

OFFNews 27 май 2021 в 17:39 971 0

Столична община абдикира от свое основно задължение - да осигури места в общинските детски градини и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години.

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по повод искането на зам.-кмета на Столична община Мирослав Боршош от днес МОН да облекчи достъпа до компенсации за децата извън общинските детски градини и да увеличи повече от два пъти размера им.

Той призова общината да обясни причините, поради които се отказва от дългосрочния си ангажимент към децата на София.

Повече от 10 000 деца в столицата останаха без място в детските градини.  Денков отбеляза, че наредбата за компенсациите за родителите на неприетите деца в градини е в сила от по-малко от три месеца.

"Постановлението на тогавашния кабинет е предхождано от едномесечно обществено обсъждане на проекта за наредба. В този срок Столична община е направила 15 предложения, но само едно е било прието изцяло, а две – частично," заяви той.

Денков коментира още:

"Месечната компенсация от 291 лв., определена със заповед на предишния министър на образованието и науката Красимир Вълчев, е изчислена в рамките на приетия бюджет за тази година. Бюджетът за 2021 г. не е актуализиран и в момента България няма работещ парламент, който да го направи. Идеи за либерализация на режима за компенсация на децата без места в държавни и общински детски градини и за увеличение на сумата могат да се обсъждат само при наличие на редовно правителство и действащо Народно събрание. Те биха могли да актуализират бюджета на базата на надеждни разчети за нуждите не само в София, а в цялата страна."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!