Ден на народните будители: БАН показва за първи път един от най-старите преписи на История славянобългарска

OFFNews 01 ноември 2022 в 06:45 3009 0

БАН показва за първи път един от най-старите преписи на История славянобългарска

Снимка БАН

БАН показва за първи път един от най-старите преписи на История славянобългарска

Един от най-старите преписи на "История славянобългарска" от Паисий Хилендарски ще бъде показан за първи път в изложба във фоайето на БАН. Днес, 1 ноември, България отбелязва Деня на народните будители. Той ще бъде отбелязан под знака на 300-ата година от рождението на Паисий Хилендарски и 260-ата от написването на "История славянобългарска".

Преписът е 250-годишен, от 1772 г., и е един от двата включени в изложбата с ценни архивни документи от научният архив на БАН.

Преписът от 1772 г. е направен едва 10 години след написването ѝ. Първи сведения за него дава проф. Марин Дринов в статията си „Още няколко бележки за Паисия и неговата история“.

Ръкописът е намерен от Дринов в Пирдоп през 1878 г. и се съхранява в Научния архив на БАН.

Другият препис е от неизвестен автор, без датировка, което показва широкото разпространение на Паисиевата история.

В БАН днес ще бъде проведено и тържественото събрание по случай Деня на народните будители, което ще е под патронажа на президента Румен Радев. То ще започне от 11 ч в зала "Проф. Марин Дринов" в сградата на ул. „15-ти ноември“ №1. Президентът и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще произнесат слова. Проф. Кирил Топалов ще говори на тема „Великият светогорец и неговото дело на ползу роду болгарскому“.

Преди това, в 10 ч, на паметника на Паисий Хилендарски (срещу патриаршеския храм „Св. Александър Невски“) ще бъдат поднесени венци и цветя.

Спектакъл с текстове от „История славянобългарска“ и цитати от жития на Св. Паисий Хилендарски, както и изпълнение на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният“ са включени в програмата на тържеството.

В Деня на народните будители ще се състои традиционната церемония по издигане на националния флаг пред сградата на президентската институция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 9:30 часа президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част. След края на церемонията, в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 - от 9:50 часа, президентът ще отправи приветствие по случай Деня на народните будители.

В сградата на Министерския съвет ще се състои Малък обеден концерт с участието на Младежка филхармония „Пионер“, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Концертът - по инициатива на служебния министър-председател Гълъб Донев, е за всички работещи в правителствената сграда. Подобна инициатива се провежда за първи път в сградата. Тя се случва в годината, в която Младежка филхармония „Пионер“ чества своя 70-годишен юбилей и отбелязва 110-ата годишнина от рождението на създателя на оркестъра и негов дългогодишен диригент проф. Влади Симеонов.

Столичната община организира тържествено събитие за отбелязване на 1 ноември и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски. Честването ще се състои от 13:00 часа пред паметника на Паисий Хилендарски в градинката на ул. „Московска“, съобщиха от пресцентъра на Общината. Ще участват артистите Василка Сугарева и Христо Чешмеджиев, които ще изпълнят стихотворения, посветени на Паисий Хилендарски от Иван Вазов и Евтим Евтимов. В събитието ще участва и Гвардейският представителен духов оркестър. Слово ще произнесе писателката Здравка Евтимова.

За училищата днес е почивен ден. Днес е последният ден от есенната ваканция.

В университетите също няма занятия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови